Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Stockholm tävlar om världskongress om kollektivtrafik

En stor kollektivtrafikutställning med den nyaste tekniken och de nyaste lösningarna inom kollektivtrafik hålls i anslutning till UITP:s världskongress. Bilden är från den senaste kongressen som hölls i Genève i maj 2013. Foto: Ulo Maasing.

En stor kollektivtrafikutställning med den nyaste tekniken och de nyaste lösningarna inom kollektivtrafik hålls i anslutning till UITP:s världskongress. Bilden är från den senaste kongressen som hölls i Genève i maj 2013. Foto: Ulo Maasing.

Stockholm är en av tre städer som är kvar om att tävla om en världskongress om kollektivtrafik år 2019. Det är UITP, den internationella kollektivtrafikunionen, som arrangerar en sådan kongress vartannat år. Förutom Stockholm är Barcelona och Birmingham huvudkandidater till att få arrangera evenemanget som i år äger rum i juni i Milano. I anslutning till kongressen arrangeras en stor kollektivtrafikutställning.

Trafikförvaltningen vid Stockholms läns landsting (SL) menar att ”världskongressen med anslutande utställning är ety utmärkt tillfälle att marknadsföra Sverige och Stockholms ledande position i världen inom området för kollektivtrafik”.

Om Stockholm står värd 2019 innebär det, menar trafikförvaltningen, att Stockholm under en vecka kommer att vara världens kollektivtrafikhuvudstad, men samtidigt kräva stora satsningar.

Senast UITP:s världskongress hölls var 2013 i Genève. Där visade en lång rad busstillverkare upp nya elbussar som också var tillgängliga för provkörning. Foto: Ulo Maasing.

Senast UITP:s världskongress hölls var 2013 i Genève. Där visade en lång rad busstillverkare upp nya elbussar som också var tillgängliga för provkörning. Foto: Ulo Maasing.

Den senaste världskongressen hölls i Genève 2013 med deltagande av mer än 2000 personer från mer än 75 länder; ministrar borgmästare, presidenter, tunga beslutsfattare från industrin och så vidare.

Vidare fanns 326 utställare från 35 länder på plats och över 25 000 personer besökte utställningen.

Enligt trafikförvaltningen är det en bra affär att stå värd för världskongressen. Kongressdeltagarna spenderar exempelvis 1600 euro (15 000 SEK) per person under sina fyra dagar på kongressen. Pengarna spenderas på boende, fritid, shopping, restauranger och så vidare. Många av deltagarna stannar dessutom ett veckoslut extra i värdstaden eller spenderar privat semestertid.

Dessutom arrangerar deltagare och utställare ett 50-tal arrangemang i form av möten, mottagningar, middagar osv för 25 – flera hundra gäster. En lång rad tjänster, från design av utställningsmontrar till frakter och PR köps också i värdstaden.

Kostnaderna för värdstaden, däremot, är enligt trafikförvaltningen avsevärt lägre.

Stockholm har tidigare varit värd för UITP:s världskongress åren 1896, 1949 och 1991. Trafikanämnden i Stockholms läns landsting fattar på tisdag beslut om Stockholm ska fortsätta att tävla om att få världskongressen eller om man ska dra sig ur.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)