Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Skotsk offensiv i Tyskland och dubbelsängsatsning på hemmaplan

En av megabus.coms Volvo/Plaxton Elite i Storbritannien. Foto: Stagecoach group.

En av megabus.coms Volvo/Plaxton Elite i Storbritannien. Foto: Stagecoach group.

Den Skottlandsbaserade transportjätten Stagecoach pressar nu ytterligare den sedan tidigare hårt konkurrensutsatta expressbussmarknaden i Tyskland. Stagecoach framgångsrika och snabbväxande lågprissatsning, megabus.com, går nu till offensiven i Tyskland. På torsdagen meddelade företaget att man på allvar tar upp konkurrensen med de tyska expressbussjättarna på deras hemmamarknad.

Det sker genom en ny linje som knyter samman en rad tyska storstäder: München, Nürnberg, Leipzig, Berlin, Hannover, Dortmund och Köln. Trafiken startar direkt efter påsk, den 8 april.

Megabus.com går in  med en tuff prispress på konkurrenterna vars lönsamhet är svag. Från Stagecoach framhåller man att man använder större bussar än konkurrenterna. Med upp till 87 sittplatser per buss kan man hålla lägre biljettpriser, eftersom kostnaden för verksamheten kan slås ut på fler betalande.

Företaget garanterar att på alla avgångar ha platser till ett lägsta pris på en euro (knappa tian i svenska pengar). Enligt Stagecoach är genomsnittspriset på en resa med magabus.com i Tyskland sju euro (ca 66 SEK). Under den första veckan med den nya linjen kostar alla platser bara en euro.

Dubbelsängar
Megabus.com etablerade sig för första gången i Tyskland 2013 med en linje från Köln till London och andra europeiska destinationer. I december förra året etablerade företaget en linje från München via Stuttgart, Frankfurt och Köln till Bryssel. Och nu gör man sin första rena inrikessatsning i Tyskland.

Tidigare har megabus.com med stor framgång etablerat sig även i USA och Canada efter att först ha byggt upp ett omfattande linjenät i Storbritannien.

En av megabusGold.coms sovbussar. Foto: Stagecoach Group.

En av megabusGold.coms sovbussar. Foto: Stagecoach Group.

Styrelseordförande i Stagecoach är Sir Brian Souter, som en gång tillsammans med sin syster Ann Gloag grundade det som senare skulle växa sig till en av världens största persontrafikföretag.

Det är inte bara från väster, genom megabus.com, som Souter expanderar i kontinentala Europa. Häromåret grundade han genom sitt investmentbolag Souter Investments ett helt nytt expressbussföretag, Polski bus som sedan dess har vuxit snabbt, både i Polen och med trafik i Polens grannländer.

Samtidigt som megabus.com fortsätter att expandera i Tyskland lanserar man en helt ny produkt på sin brittiska hemmarknad: sovbussar med ”dubbelsäng”. På sina dagliga sovbussar mellan London och Skottland, som körs genom megabusGold.com, erbjuder man nu resenärerna att köpa en extra sängplats.

Genom att lägga på 25 pund (320 SEK) på biljettpriset kan resenärer på nattbussarna reservera två britsar bredvid varandra på nedervåningen. Meningen är dock inte att man ska kunna ta med sig något ressällskap på det sättet, utan att resenärna ska kunna få en ökad komfort genom att inte behöva ligga bredvid en okänd person.

Alla resenärer kan dock utan avgift själva boka sin favoritbädd på bussarna.

Taggat som: , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)