Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Biljettfusk kostade SL kvarts miljard

Mer än var tredje sms-biljett på innerstadsbussarna i Stockholm är falsk. Foto: Ulo Maasing.

Mer än var tredje sms-biljett på innerstadsbussarna i Stockholm är falsk. Foto: Ulo Maasing.

Kollektivtrafiken i Stockholms län, SL-trafiken, förlorade i fjol en kvarts miljard i intäkter på grund av biljettfusk och plankare. Det visar en rad undersökningar och kontroller som SL har gjort och vars resultat Dagens Nyheter har tagit del av.

Fusket motsvarar 3,6 procent av resorna.

På innerstadens bussar är 35 procent av sms-biljetterna falska enligt en undersökning som SL och Keolis har gjort. Keolis kör innerstadsbussarna i Stockholm., Samtidigt är fusket större i tunnelbanan och på pendeltågen än i busstrafiken.

Relativt sett är fusket också störst längst ut i spårsystemet.

SL ska nu skärpa biljettkontrollerna. En studie som presenterats i den vetenskapliga tidskriften Transportation research kommer visar det optimala är att kontrollera 3,8 procent av resenärerna, alltså 38 av 1 000 resor. SL kontrollerar 0,7 procent.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)