Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Tanum Buss: Vi bryter inte mot kör- och vilotidsregler

Tanumlogga”Våra förare har inte brutit mot kör- och vilotidsreglerna. Däremot har vi varit oförmögna att bevisa ett år efteråt att körningar som Transportstyrelsen har anmärkt på och som har körts utan kort har gällt linjer som är kortare än 50 kilometer eller i samband med verkstadsbesök. Vi har också haft handhavandefel när det gäller hanteringen av de digitala färdskrivarna.” Det säger Per Modini, vd för Tanum Buss till bussmagasinet.se med anledning av den medieuppmärksamhet som företaget har fått sedan Transportstyrelsen ålagt Tanum Buss att betala 200 000 kronor i tillsynsavgift.

Pierre Modini uppger att medarbetarna på företaget tagit mycket illa vid sig efter den senaste tidens publicitet som har gett intryck av en utbredd nonchalans när det gäller regelverket.

– Så är det inte alls, säger han och får i Strömstad Tanums tidning medhåll från Maria Tunström, sektionschef för tillsyn av kör- och vilotider hos Transportstyrelsen.

– Själva kördelen var ingen stor överträdelse hos Tanum Buss. I deras fall handlar det mest om handhavandefel med färdskrivaren och liknande, säger hon till tidningen.

Totalt hittade Transportstyrelsen 238 överträdelser under två månader hos Tanum Buss. Men bara några få gällde kör- och vilotidsreglerna. Nästan alla rörde färdskrivaren och färdkorten.

Till Strömstad Tanum Tidning säger Maria Tunström att Tanum Buss i själva verket hade bättre siffror än genomsnittsföretaget. När Transportstyrelsen i fjol gjorde tillsyn hos buss- och lastbilsföretag fann man i genomsnitt 16 fel per fordon. På Tanum Buss´ 36 bussar var genomsnittet 6,1 överträdelser per fordon.

Ändå tvingades företaget att böta 200 000 kronor.

– Det här visar på ett stort problem för branschen. Det är inte så att vi är skurkar. Regelverket och dess tillämpning är inte förankrat i verkligheten, säger Pierre Modini.

– Men samtidigt ska vi naturligtvis anstränga oss att följa det. Därför har vi nu dragit igång en omfattande handlingsplan för att förebygga en liknande situation i framtiden.

Handlingsplanen omfattar en rad punkter, från utbildning av förare och arbetsledare till detaljerade, nya rutiner för hantering av förarkort och digitala färdskrivare. Företaget har också antagit en strikt policy när det gäller EU:s kör- och vilotidsregler.

– Grundregeln är stenhård. Överträdelser accepteras inte, säger Pierre Modini.

Share Dela

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)