Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nobina in på Stockholmsbörsen – utländska fonder kliver av

Nobinas koncernchef Ragnar Norbäck. Foto: Nobina.

Nobinas koncernchef Ragnar Norbäck. Foto: Nobina.

Nobina, som är Nordens största bussoperatör, ska börsnoteras på Nasdaq OMX Stockholm.  Inför börsnoteringen kommer företaget att genomföra en nyemission av aktier på cirka 850 miljoner kronor. Börsnoteringen innebär också ett ägarskifte i Nobina. De utländska investeringsfonder som idag är Nobinas största ägare kommer att lämna sitt ägande.

Nyemissionen ska användas till för att lösa obligationslån.

Idag ägs Nobina av flera utländska riskkapitalfonder: en brittiska fonden Blue Bay Asset Management samt amerikanska fonderna Avenue Capital, Fidelity och Lone Star Funds. De tog över det då förlusttyngda företaget 2005 när deras obligationer omvandlades till aktier. I samband med börsnoteringen ska de sälja sina aktier.

Dessutom finns ett 50-tal småägare i Nobina. Ragnar Norbäck själv äger cirka en halv procent och styrelseordföranden Jan Sjöqvist en kvarts procent av aktierna i Nobina.

– Vi är i ett bättre skick än någonsin, och då tycker ägarna inklusive ledningen att vi vill ha ett bredare ägande och officiell handel i aktien. Vi i ledningen vill gärna ha nordiska ägare också, säger Nobinas koncernchef Ragnar Norbäck till nyhdetsbyrån Direkt.

En börsnotering av Nobina har varit på gång en längre tid. Redan 2010 började man se på möjligheterna till en börsnotering.

– Vi är stolta över att kunna notera att vi under de senaste åren haft en kontinuerlig tillväxt och förbättrad lönsamhet, och vi förväntar oss att uppnå en fortsatt positiv utveckling med grund i vår effektiva plattform och aktiva kontraktsförvaltning, säger Ragnar Norbäck.

– Bolaget står väl positionerat att fortsatt dra nytta av styrkan i vår plattform och strategi. Nobina har som mål att fortsätta skapa långsiktigt värde för aktieägare och samtidigt tillhandahålla attraktiva kollektivtrafiktjänster med buss i de nordiska länderna.

– Vi kommer fortsätta stödja ledningen och Bolaget, samtidigt som vi ser fram emot att välkomna nya aktieägare att vara en del av Nobinas nästa fas och den framtida utvecklingen av bolaget, säger Nobinas styrelseordförande Jan Sjöqvist.

Nobina anger som finansiellt mål att öka nettoomsättningen i snabbare takt än marknaden. Eftersom man har för avsikt att betala tillbaka den befintliga företagsobligationen i sin helhet, höjer Nobina också sitt mål när det gäller inkomstmarginal före skatt från dagens 4 till 4,5 procent före skatt, sett på en meddellång tidsperiod.

Att Nobina har som ambition att växa kraftigt bekräftas av Ragnar Norbäck.

Idag finns Nobina i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Nobina har en marknadsandel på cirka 16 procent av marknaden för upphandlad kollektivtrafik med buss.

– Vi anser att en marknadsledare kan ha mellan 30 och 40 procent av marknaden. Tack vare att vi är den enda pannordiska aktören har vi marknadskunskaper och stordriftsfördelar som konkurrenterna saknar. Den stora bussflottan, 3.350 bussar, är också en stor tillgång när det gäller att vinna kontrakt, säger Ragnar Norbäck till nyhetsbyrån Direkt.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)