Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Utslagning hotar mindre, privata bussföretag

"Jag är bekymrad över utvecklingen", säger Christine Leonard, chef för det tyska bussbranschförbundet BDO. Foto: Ulo Maasing.

”Jag är bekymrad över utvecklingen”, säger Christine Leonard, chef för det tyska bussbranschförbundet BDO. Foto: Ulo Maasing.

Många privata bussföretag i Tyskland hotas av utslagning. Istället kan stora, samhällsägda företag komma att ta över. Det är den paradoxala effekten av att marknaden för busstrafik i Tyskland fortsätter att öppnas upp för konkurrens. På den tyska bussbranschens organisation, BDO, är man orolig för utvecklingen.

Bakgrunden är att Tyskland håller på att genomföra EU:s kollektivtrafikförordning.

Redan för nästan två och ett halvt år sedan släpptes den långväga busstrafiken fri att konkurrera med järnvägen. Som en följd av det har expressbusstrafiken i Tyskland formligen exploderat. Massor av nya linjer har tillkommit och en rad nya aktörer vuxit fram på arenan. Den knivskarpa konkurrensen har redan lett till att flera aktörer, både stora och små, har slängt vantarna i bordet medan andra söker nya samarbeten.

Nu ska förordningen genomföras inom den befintliga lokala och regionala kollektivtrafiken – och det är där hotet mot de privata bussbolagen växer fram. Det beror på att systemet med koncessioner som har gett företag ensamrätt på ”sina” linjer försvinner. År 2020 ska marknaden vara öppen.

I städerna kommer det i praktiken att betyda föga. De flesta tyska städer har kollektivtrafik som körs i egen regi. Inte sällan är det lokala, kommunala bussföretaget sammanvävt med andra kommunala verksamheter som vatten, el, gas och så vidare. EU:s kollektivtrafikförordning ger kommuner och städer rätt att fortsätta att som hittills köra trafiken i egen regi.

– Trenden är att man behåller stadstrafiken i egen regi, säger Christiane Leonard, chef för det tyska busstrafikförbundet BDO (Bundesverband Deutscher Omnibusunternehmer).

Det som däremot hotas är de många privata bussbolag som kör linjetrafik till och från städerna, förortstrafik och regionaltrafik. Idag körs en stor del av trafiken på att företagen har koncession på ”sina” linjer. Oftast får de också subventioner från det allmänna. Nu ska koncessionerna bort och trafiken upphandlas.

– De privata operatörerna, men inte de offentliga, kommer alltså att utsättas för konkurrens, konstaterar Christiane Leonard.

Många bedömare menar också att det blir det offentligt ägda företagen som kommer att slå ut de privata i upphandlingarna. En stor utslagning av små företag och skolbussföretag kommer att bli följden, en utveckling som Christiane Leonard menar man redan har börjat se under det här året.

– Jag är mycket bekymrad över utvecklingen. Ser vi till utvecklingen i andra länder kommer det också att leda till att kostnaderna för kollektivtrafiken kommer att öka, säger hon.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)