Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Futuristiskt resecentrum i Västerås samlar allt under ett tak

Västerås nya resecentrum kommer att samla allt under ett tak, samtidigt som det förbinder stadskärnan med områdena vid Mälaren. Bild: BIG-Bjarke Ingels Group.

Västerås nya resecentrum kommer att samla allt under ett tak, samtidigt som det förbinder stadskärnan med områdena vid Mälaren. Bild: BIG-Bjarke Ingels Group.

Västerås nya resecentrum kommer att samla allt under ett tak – bokstavligt talat. Nu finns det ett färdigt arkitektförslag till ett futuristiskt resecentrum. Detaljplanen ska vara klar år 2016. Det nya resecentret ska samla hela stadens infrastrukturella knutpunkt under ett enda tak som förenar och binder samman stadskärnan med de nyare stadsdelarna vid Mälaren. Anläggningen har alla förutsättningar för att bli Sveriges häftigaste resecentrum.

Arkitektförslaget är framtaget av den danska byrån BIG, Bjarke Ingels Group i samarbete med alla aktörer, det vill säga med Västerås stad, Jernhusen, Klövern, Trafikverket och Kollektivtrafikmyndigheten.

Bussterminalen är sammanlänkad och ligger under samma tak som resten av Resecentrum. Själva plattformen utformas som en ”ö-terminal” med dubbelriktad busstrafik längs den södra sidan. På den centrala plattformsdelen finns väderskyddade väntrum. Bild: BIG-Bjarke Ingels Group.

Bussterminalen är sammanlänkad och ligger under samma tak som resten av Resecentrum. Själva plattformen utformas som en ”ö-terminal” med dubbelriktad busstrafik längs den södra sidan. På den centrala plattformsdelen finns väderskyddade väntrum. Bild: BIG-Bjarke Ingels Group.

– Vi är väldigt nöjda med slutresultatet och är stolta över att kunna presentera ett förslag som samtliga aktörer och politiker står bakom. Ett Resecentrum som är rustat för framtiden och det ökande resandet till och från Västerås.

Resecentrum sedd från Mälarsidan. Bild: BIG-Bjarke Ingels Group.

Resecentrum sedd från Mälarsidan. Bild: BIG-Bjarke Ingels Group.

– Byggnaden kommer att vara tillgänglig för alla och bli en mötesplats som binder samman gammalt med nytt, säger Lennart Gustafsson, projektledare Resecentrum, Västerås stad.

– Framtidens Västerås Resecentrum utgör inte bara en knutpunkt for kollektiv trafiken, utan en samlingsplats för stadens liv, säger Bjarke Ingels, Founding Partner, BIG-Bjarke Ingels Group.

Restauranger, caféer, pocketbibliotek, cykelparkeringar inomhus och olika typer av serviceverksamheter planeras att inrymmas i den stora transparenta byggnaden. Buss- och tågresenärer kommer kunna vänta på sina anknytningar under väderskydd.

– Vi är positiva till det här förslaget som är ett underlag för vårt fortsatta arbete. Vi har nu möjlighet att skapa ett stationsområde som bidrar till att fler vill välja kollektivtrafik som färdmedel. Nu är fokus på att planera den bästa möjliga stationen för Västerås och alla resenärer, säger Henrik Gidmark, affärsutvecklare på Jernhusen.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)