Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Skåne prioriterar superbuss före spårväg

Regionstyrelsen i Skåne prioriterar infrastruktur för regionala superbussar som kan ersätta en del av dagens regionbussar. Foto: Ulo Maasing.

Regionstyrelsen i Skåne prioriterar infrastruktur för regionala superbussar som kan ersätta en del av dagens regionbussar. Foto: Ulo Maasing.

Regionstyrelsen i Region Skåne vill öronmärka statliga pengar till superbussatsning, inte till spårväg i Lund. På torsdagen beslöt regionstyrelsen att ändra länsplanen för regional transportinfrastruktur så att ytterligare 100 miljoner ”för satsningar i hela Skåne, med huvudinriktning mot superbussutbyggnaden”.

Att regionstyrelsen ändrade planen beror på att en planerad förbifart i Käglinge som var kostnadsberäknad till 128 miljoner kronor nu kan bantas ordentligt kostnadsmässigt eftersom man inte behöver bygga så mycket ny väg som man först trodde. Det betyder att man kan spara 100 miljoner som används till annat.

Pengarna ska föras över till regionens konto ”Statsbidrag för kollektivtrafikåtgärder”.

Till en början var det aktuellt att pengarna skulle användas till spårvägsbygge i Lund, men regionstyrelsen beslöt att istället prioritera en satsning på infrastruktur för regionala superbussar som kan ersätta en del av dagens regionbusstrafik. Det kan exempelvis handla om att anlägga busskörfält, bussgator eller bussbroar.

Frågan klubbas slutligen i regionfullmäktige i Skåne senare denna månad.

Taggat som: , ,

1 kommentar »

  1. Utmärkt! Hoppas att BRT-bussarna körs på det nya, moderna biodrivmedlet HVO och/eller är el-diesel-hybridbussar som körs på el och på HVO. Det är så att el kan vara fossil, men är till bortåt 90 % från kärnkraft, vatten, biomassedrivna kraftväremverk, vind, m.m. i Sverige. Flytande dieseldrivmedel behöver INTE komma från råolja. HVO är framställt ur avfallsfett och ur annat oätligt fett. Diverse fett från bakterier som äter upp avfall, från giftiga elleroätliga växter, m.m. kan omvandlas i katalytiska processer till syntetiskt biodrivmedel HVO. HVO uppfyller den EU-gemensamma tekniska standarden: EN15940.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)