Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Internationellt nolltaxemöte i Avesta

Kommunhuset i Avesta. Foto: Calle Eklund/Wikimedia Commons.

Kommunhuset i Avesta. Foto: Calle Eklund/Wikimedia Commons.

Avesta kommer i september att vara värd för en internationell konferens om nolltaxa i kollektivtrafiken. Konferensen äger rum den 17 – 18 september och väntas samla deltagare från flera europeiska länder, liksom några utomeuropeiska. Avesta har avgiftsfri busstrafik i kommunen sedan 2012.

På konferensen ska man också diskutera en internationell överenskommelse som kan göra det möjligt för Avestaborna att åka gratis kollektivtrafik i andra städer och kommuner i det nätverk av städer där Avesta ingår och som har nolltaxa, exempelvis Tallinn.

En första konferens på temat hölls i januari i Tallinn.

– Visst finns det både för- och nackdelar med avgiftsfri kollektivtrafik men i Avesta har vi efter en försöksperiod och noggrann utvärdering kommit fram till att vinsterna väger över. Det är ett nytt sätt att se på kollektivtrafik och vi ser det som en viktig tillväxtfaktor, säger Lars Isacsson(S), kommunstyrelsens ordförande i Avesta.

Temat på konferens i september är avgiftsfri kollektivtrafik som tillväxtfaktor. Fokus ligger på befolkningsutveckling, hållbarhet och jämlikhet. Talare från flera europeiska städer eller kommuner som har infört avgiftsfri kollektivtrafik deltar: Akureyri (Island), Rovereto (Italien) och Tallinn (Estland).

Lena Malm, kommunfullmäktiges ordförande i Göteborg, ska redovisa satsningen där på avgiftsfri kollektivtrafik för äldre.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)