Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kinesisk och brittisk busstillverkare i gemensam satsning på elbussar

Kinesiska BYD och brittiska Alexander Dennis går samman om att tillverka fullstora elbussar, först för London men med sikte på den globala marknaden. Foto: Go Ahead Group.

Kinesiska BYD och brittiska Alexander Dennis går samman om att tillverka fullstora elbussar, först för London men med sikte på den globala marknaden. Foto: Go Ahead Group.

Den kinesiska busstillverkaren BYD och brittiska Alexander Dennis, ADL, har etablerat en allians för tillverkning av elbussar, i första hand med sikte på London. De båda busstillverkarna ska tillsammans producera Londons första storskaliga flotta av helt eldrivna enplansbussar. Flottan kommer också att vara den största flottan av fullstora elbussar i Europa.

Därmed bekräftas de uppgifter vi tidigare har rapporterat om när det gäller ett samarbete mellan BYD och ADL. Stagecoachgrundaren Brian Souter är storägare i ADL.

Samarbetet mellan de båda företagen följer av att den brittiska bussjätten Go Ahead Group nyligen meddelade att man ska sätta in 51 enplans elbussar på loinjerna 507 och 521 i centrala London.

Bussarna byggs på chassier från BYD som också svarar för den elektriska drivlinan. ADL svarar för karosserna som bygger på ADL:s 12-metersbuss Enviro 200. I konventionellt utförande är modellen en storsäljare i stora delar av världen och har under årens lopp sålts i mer än 18 000 exemplar. Bussarna får en kapacitet på 90 passagerare.

Go Ahead planerar att sätta de nya bussarna i trafik i London den 27 augusti nästa år. Satsningen ingår som ett led i trafikhuvudmannen Transport for Londons strategi att alla enplansbussar i de centralare delarna av London ska vara helt emissionsfria år 2020.

Enligt de båda busstillverkarna är det nya samarbetet ett första steg mot ett utvidgat partnerskap med sikte på både på den brittiska marknaden och den internationella.

BYD är idag världens största elbusstillverkare, medan ADL är Storbritanniens största busstillverkare.

Partnerskapet mellan de båda tillverkarna innebär också att konkurrensen på marknaden för elbussar skärps avsevärt.

Taggat som: , , , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)