Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Uppåt för Scanias bussverksamhet

Omsättningen för Scanias bussverksamhet har ökat i år. Foto: Dan Boman.

Omsättningen för Scanias bussverksamhet har ökat i år. Foto: Dan Boman.

Stabil orderingång och ökad omsättning präglade Scanias bussverksamhet under det första halvåret i år enligt Scanias delårsrapport som presenterades på fredagsförmiddagen. Scanias orderingång för bussar ökade totalt sett med en procent till 3 712 (3 661) enheter under första halvåret 2015 jämfört med motsvarande period 2014.

Latinamerika är fortsatt den största marknaden för Scanias bussar. Orderingången där ökade med 18 procent under det första halvåret, jämfört med samma period förra året, från 1235 till 1456 enheter. I den näst största marknaden Europa ökade orderingången med hela 40 procent, från 685 enheter förra året till 958 enheter i år. En kraftig nergång i Afrika och Oceanien liksom i Eurasien gör dock att den totala ökningen i orderingång blev futtiga en procent.

Leveranserna av bussar under det första halvåret minskade också med en procent, från 3 180 enheter till 3 150 enheter.

Nettoomsättningen för bussar steg med 28 procent under första halvåret till  4 344 miljoner kronor, jämfört med fjolårets 3 391 miljoner. Under andra kvartalet steg omsättningen med 30 procent till  2 593 miljoner från 1 991 miljoner samma period i fjol.

Scania särredovisar inte lönsamheten i bussverksamheten.

För Scania totalt, där lastbilsverksamheten dominerar stort, steg rörelseresultatet under perioden januari – juni med elva procent till 4 737 miljoner kronor från 4 276 miljoner förra året. Omsättningen steg med sju procent till 46 798 miljoner kronor.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)