Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Volvo säljer indiska bussar i Europa

Volvo Bussars vd Håkan Agnevall: Volvo är först med bussexport från Indien till Europa. Foto: Ulo Maasing.

Volvo Bussars vd Håkan Agnevall: Volvo är först med bussexport från Indien till Europa. Foto: Ulo Maasing.

Volvo Bussar ska börja sälja bussar från sin indiska fabrik i Europa. Volvo startade busstillverkning i den indiska staden Bangalore redan år 2008 och har förutom till den indiska marknaden sålt bussar tillverkade där även till bland annat Bangladesh och Sri Lanka under de senaste två åren.

Nu har Volvo beslutat att tillverka bussar i Bangladore även för export till Europa.

– Vi blir den första busstillverkaren som exporterar till den europeiska marknaden från Indien, sa Volvo Bussars vd Håkan Agnevall till journalister i samband med att planerna presenterades  på en presskonferens i Bangalore på tisdagen.

Enligt honom kommer Volvo att senare i år presentera de första bussarna som är tillverkade i Indien för den europeiska marknaden. Enligt vad bussmagasinet.se erfar kommer de bussar som ska exporteras till Europa att vara Euro 6-kompatibla kollektivtrafikbussar.

Enligt uppgifter från Volvo siktar man dock inte på en lansering av de indisktillverkade bussarna i Sverige. Istället ska man satsa på andra marknader. Vilka dessa är har Volvo ännu inte avslöjat.

På presskonferensen framhöll Akash Passey, vice vd för Volvo Bussar, att man genom export från Indien till Europa kommer att kunna dra nytta av lägre kostnader för arbetskraft, likaså av mycket låga overheadkostnader. Dessutom kan företaget dra nytta av tullfrihet på import av bland annat motorer och andra komponenter som behövs för produktionen i Indien.

För Volvo innebär exportsatsningen även att man bättre utnyttjar de investeringar man nyligen gjort i sin anläggning i Bangalore. Produktionskapaciteten där har nyligen ökats till omkring 1500 bussar om året, men samtidigt har den indiska bussmarknaden mattats av betydligt. Volvo säljer idag cirka 800 bussar om året i landet.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)