Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Comeback för klassiskt mål för teaterresor

Tusentals teaterbussar har stannat utanför Vasateaterns nu tillbommade entré. Men nästa år öppnas teatern igen. Foto: Ulo Maasing.

Tusentals teaterbussar har stannat utanför Vasateaterns nu tillbommade entré. Men nästa år öppnas teatern igen. Foto: Ulo Maasing.

En av Sveriges äldsta privatteatrar och ett klassiskt mål för teaterresor med buss, Vasateatern i Stockholm, gör comeback i september nästa år. Då öppnas teatern på nytt efter att ha varit stängd sedan 2009 då hotellkedjan Scandic började bygga om en stor del av det kvarter där teatern ligger till sitt hotell Scandic Grand Central.

Två väletablerade profiler i svensk nöjesbransch, My Blomberg och Mikael Jernberg, har nu fått Scandics uppdrag att fylla scenen med aktiviteter och produktioner från olika genrer.

– Vi har drömt om att ge privatteatern en ny chans . Vasateatern är en unik scen med utrymmen man bara drömmer om på andra teatrar som dessutom gör kulturen tillgänglig för fler. Vi vill låta så många som möjligt få chansen att förstå det fina med till exempel välspelad komedi, säger duon.

Lokalen gör det även möjligt för hotellet att ta emot en större publik och arrangera konferenser, events och bankettmiddagar för upp till 1000 personer.

– Vasan har potential att bli något för alla: konserter och konferenser på vardagar, komedier eller krogshower på helger och kanske något för barnen på matinétid, säger Helena Söderberg, hotelldirektör på Scandic Grand Central.

Vasateatern har anor från 1890-talet och är en av de äldsta teatrarna i Sverige. Byggnaden, tidigare känd som det Lundbergska palatset, inhyser i dag främst hotellet Scandic Grand Central.

Teatern ritades av Fredrik Ekberg och är tidstypisk med sina väggmålningar och den ornamenterade teatersalongen. Teatern är K-märkt och samtliga ytskikt i teatern (foajé, balkong och scenrum) kommer att bevaras i sin ursprungliga utformning. Även den kungliga logen bevaras.

Bland Vasans teaterdirektörer finns Gösta Ekman den äldre på 1930-talet och Karl Gerhard på 1950-talet.

Glansperioden anses ha varit under Karl Gerhards och sonen Per Gerhards tid då dramatiska pjäser varvades med komedier. Stora delar av den svenska skådespelareliten från förr har beträtt Vasans scen – som Stig Järrel, Gunnar Björnstrand, Hjördis Petterson, Carl-Gustaf Lindstedt, Inga Tidblad, Edvin Adolphson och Jarl Kulle. Men även mer sentida som Börje Ahlstedt, Krister Henriksson, Mikael Persbrandt och Suzanne Reuter.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)