Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Norsk insats mot turistbussar efter tunnelbrand

Norge skärper kontrollen av bussar. Foto: Statens Vegvesen.

Norge skärper kontrollen av bussar. Foto: Statens Vegvesen.

Efter den dramatiska branden med en svensk turistbuss har det norska Vegvesendet (motsvarigheten till Transportstyrelsen) inlett en storoffensiv med kontroller, främst av turistbussar. Kontrollerna görs  i hela Vegvesendets västra region.

– Under en treveckorsperiod kommer vi att intensifiera kontrollerna av bussar och då särskilt turistbussar, säger Thormod Gausdal på Vegvesendets fordonssektion till Bergens Tidende.

Förutom många fler kontroller kommer man att särskilt rikta in sig på brandsäkerheten i motorrummet på bussarna.

På torsdagen stoppades alla turistbussar på riksväg 7 vid Leilo. Flera fick ålägganden om att tvätta motor och motorrum. En buss fick order att köra till närmaste verkstad för att reparera ett läckage.

Statens Vegvesen har satt in all tillgänglig personal i aktionen. Dessutom har man kallat in ytterligare personal från andra distrikt.

Vegvesendet har också upplevt att en del turistbussar struntar i att stanna när de vinkas in till kontroll.

– Vissa dagar kan det ske vid fyra eller fem tillfällen och det är inte alltid bussförarens egen felbedömning som ligger bakom. Det är ofta guiden eller researrangören som pressar på i sådana fall, säger Thormod Gausdal till Bergens Tidende.

Det kan dock bli dyrt. Vegvesendet samarbetar med den lokala polisen som kan stoppa bussen och se till att den återvänder till kontrollplatsen. Samtidigt blir det ett bötesföreläggande på 8000 norska kronor.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)