Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Regeringen satsar 350 miljoner på elbussinvesteringar (uppdaterad version)

En elbuss på linje 55 i Göteborg. Regeringen satsar de närmaste åren 150 miljoner kronor på att öka investeringarna i elbussar. Foto: Ulo Maasing.

En elbuss på linje 55 i Göteborg. Regeringen satsar de närmaste åren 150 miljoner kronor på att öka investeringarna i elbussar. Foto: Ulo Maasing.

Regeringen kommer enligt höstbudgeten att satsa 350 miljoner kronor under de närmaste tre åren på att öka investeringarna i elbussar. 50 miljoner ska satsas nästa år och ytterligare 100 miljoner per år under åren 2017 – 2019.

Eldrivna bussar ger mindre klimatutsläpp, mindre buller och frigör biodrivmedel till andra tunga fordon som är svårare att elektrifiera. Svenska tillverkare kommer att börja serietillverka elbussar inom kort. Regeringen bedömer att en premie till just elbussar kan bidra till ökad efterfrågan och därigenom fler arbetstillfällen, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

– Elbussmarknaden ligger i sin linda, men har en enorm potential. Det gäller inte minst för tätorter som kan få en busstrafik som skapar mindre buller och utsläpp, säger miljöminister Åsa Romson(MP) till SvD.

– Samtidigt gynnar satsningen en teknikutveckling som ser väldigt positiv ut i dag, inte minst hos våra svenska busstillverkare som kan exportera bussar till hela världen. Jag skulle bli väldigt glad om Sverige kan bli en testmarknad för svenskproducerade elbussar.

I en tidigare version av denna artikel återgav vi felaktigt lägre belopp för regeringens satsning. Vi beklagar misstaget.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)