Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Klart med krav på personalövertagande och biogas

Arbetsutskottet i landstinget i Kalmar län har nu spikat krav på personalövertagande i den kommande trafikupphandlingen. Foto: Ulo Maasing.

Arbetsutskottet i landstinget i Kalmar län har nu spikat krav på personalövertagande i den kommande trafikupphandlingen. Foto: Ulo Maasing.

Arbetsutskottet i landstinget i Kalmar län beslutade på tisdagen om fyra krav som ska ställas inför den trafikupphandling som inleds i dagarna. Besluten kom bara några timmar efter det att Sveriges Bussföretags branschchef Anna Grönlund och förhandlingschef Ulrika Egervall i en artikel i tidningen Barometern hade protesterat mot landstingets planer.

Dessa innebär att landstinget kräver personalövertagande vid entreprenörsbyte.  Kravet gäller dock inte trafikpaket som omfattar mindre än fem fordon.

Förutom personalövertagande ställs krav på kollektivavtalsliknande villkor och på att samma grundlagsskyddade meddelarskydd som offentligt anställda har ska gälla.

Vidare krävs det biogas som drivmedel i de trafikpaket som ligger längs E22 från Kalmar till Västervik. Den framtida kollektivtrafiken kommer då att köras till minst 60 procent på biogas. I övriga paket ska biogasdriften värderas högst, men utvärdering sker genom en kombination av pris och miljönytta.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)