Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Rekord för stadsbussarna i Lund

Stadsbussarna i Lund har på ett år fått femton procent fler resenärer. Foto: Skånetrafiken.

Stadsbussarna i Lund har på ett år fått femton procent fler resenärer. Foto: Skånetrafiken.

På ett år har resandet med stadsbussarna i Lund ökat med femton procent. I samband med tidtabellsskiftet i augusti förra året satsade Skånetrafiken på tätare turer, framför allt till och från  de stora bostadsområdena och arbetsplatserna i Lund. Och resultatet har blivit långt över förväntan.

– Vi gjorde en storsatsning i fjol och resultatet är större än förväntat. Efter ett år har vi en total genomsnittlig resandeökning på 15 procent, målet för 2015 är en ökning på 9%. Det är ett fantastiskt resultat som vi är mycket glada för och som visar att satsningen var helt rätt, säger Fredrik Schell, senior trafikutvecklare på Skånetrafiken.

Satsningen skedde i ett samarbete med Nettbuss Stadsbussarna AB som kör stadsbussarna i Lund på uppdrag av Skånetrafiken. Samarbetet innebär att båda är delaktiga i utformningen av trafikutbudet. Nettbuss Stadsbussarna har också uppdraget att marknadsföra stadsbusstrafiken i Lund.

– Vi har satsat helhjärtat på att marknadsföra förbättringarna i flera steg tillsammans med Lunds kommun och Skånetrafiken. Det är glädjande att se att kampanjerna har uppmärksammats. Resandeökningen visar att det finns en efterfrågan på att åka både smidigt och på ett sätt som är hållbart ur miljösynpunkt, säger Gustav Jansson, affärschef på Nettbuss Stadsbussarna AB.

Ökningen innebär att hela 1,3 miljoner fler reste med stadstrafiken i Lund sedan satsningen infördes för ett år sedan.

Bland de linjer som haft den största ökningen finns linje 3 som går mellan Nöbbelöv-Botulfsplatsen-Östra Linero. där 36% fler har tagit bussen. Ökningen kan främst förklaras av en förbättrad tidtabell med avgångar var sjunde minut mellan klockan 06 och 18. Men också av att linjen numera avgår från Östra Linero.

Linje 4, som trafikerar Gunnesbo-Botulfsplatsen-Norra Fäladen, fick också tätare turer. Här har 16% fler åkt med bussarna som går var femte minut under högtrafik.

Linje 20, som under året trafikerat Lundalänken på sin resa mellan Lunds central och ESS, har också ökat rejält. Linjen fick turer var tionde minut istället för var femtonde.

– På linje 20 har vi en större ökning än vad som vanligt när man ökar från 15-minuters trafik till 10 minuters. Förklaringen ligger i att en viss överflyttning av resandet skett från regionbusslinje 166, säger Fredrik Schell.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)