Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Storstäderna lockar Sverigeturister

Nybroplan i Stockholm. Foto: Ulo Maasing.

Nybroplan i Stockholm. Foto: Ulo Maasing.

De svenska storstäderna är rena dragloken för turismen. Stockholm och Göteborg har haft en stark tillströmning av turister med en sammanlagd ökning av antalet gästnätter i juli med 363 000 gästnätter. Nästan hälften av ökningen är internationella besökare.

Aldrig tidigare har så många gäster övernattat i de båda städerna. Statistiken från SCB och Tillväxtverket över gästnätter på kommersiella boenden visar att Stockholm ökade 22 procent och Göteborg 14 procent i juli. Prognosen för augusti pekar mot en fortsatt stadig tillväxt.

– Storstäderna är porten in för den internationella besökaren. Vi jobbar mycket med att göra våra städer attraktiva och om Sverige ska lyckas öka turismen från utlandet så är tillgängligheten till de stora städerna avgörande, säger Camilla Nyman vd för Göteborg & Co.

I Stockholm ökade andelen utländska besökare med knappt 12 procent och i Göteborg med 26 procent under perioden januari till juli i år i jämförelse med samma period 2014.

– Vi ser att Stockholm blir ett alltmer populärt besöksmål internationellt. Det finns en tydlig trend att turista i storstäder och Stockholm har utvecklats till ett konkurrenskraftigt alternativ till Europas större besöksdestinationer, säger Thomas Andersson vd för Stockholm Visitors Board.

Under perioden januari till juli i år har Stockholm haft drygt 7,3 miljoner gästnätter, vilket motsvarar en ökning med knappt 11 procent. Det är samma procentuella ökning som Göteborg under perioden enligt statistiken från SCB och Tillväxtverket.

Share Dela

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)