Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Alliansen vill sälja Göteborgs kommunala bussbolag

Alliansen i Göteborg vill sälja kommunala GS Buss. Här äe en av företagets hybridbussar på linje 60 i Göteborg. Foto: Ulo Maasing.

Alliansen i Göteborg vill sälja kommunala GS Buss. Här äe en av företagets hybridbussar på linje 60 i Göteborg. Foto: Ulo Maasing.

I en gemensam motion till kommunfullmäktige föreslår Alliansen i Göteborg att det kommunalt ägda bussföretaget GS Buss säljs ut. Samtidigt vill man att Västra Götalandsregionen tar över Göteborgs Spårvägar från kommunen.

GS Buss har gått med betydande förluster under en rad år men redovisade förra året en vinst på 29,6 miljoner kronor. Förvandlingen från ett förlusttyngt bolag till ett vinstgivande har gått hand i hand med att företaget minskat sin omsättning kraftigt. Man har helt enkelt blivit av med ett antal dåliga trafikavtal. 2012 omsatte GS Buss således 540 miljoner kronor och hade en förlust på 13 miljoner. I fjol var omsättningen 150 miljoner och man redovisade 29,6 miljoner i vinst.

En försäljning av GS Buss har varit aktuell tidigare, men har då stoppats av (S).

Jonas Ransgård, gruppledare för moderaterna i kommunfullmäktige, tror enligt Göteborgs-Posten inte att en försäljning kommer att ge kommunen några stora pengar.

– Marginalerna är små i den branschen och det finns en över- etablering. Så det handlar mer om att undvika framtida risker, säger han till tidningen.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)