Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

IT-pris för utveckling av standarder inom kollektivtrafik

Ulf Bjersing, IT-pristagare för standarder inom kollektivtrafik. Foto: Hogia.

Ulf Bjersing, IT-pristagare för standarder inom kollektivtrafik. Foto: Hogia.

Ulf Bjersing på IT-företaget Hogia har tilldelats utmärkelsen InformNorden IT Award 2015. Priset syftar till att främja tekniska lösningar som gör kollektivtrafiken effektivare och därmed mer attraktiv som färdmedel. Bakom priset står trafikhuvudmännen i huvudstäderna i Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige.

Ulf Bjersing har mer än 25 års erfarenhet av utveckling av informationssystem och belönas bland annat för sitt arbete med att utveckla standarder för kollektivtrafiksystem både i Norden och i Europa. Han såg tidigt behovet av öppna gränssnitt och belönas nu främst för sin roll som förespråkare för öppen arkitektur i utvecklingen av nordiska och Europeiska standarder, säger Krister Nordland, Sekreterare i kommittén för InformNorden.

– Hans arbete har varit ett stort tillskott till kollektivtrafiken i Norden.

Ulf Bjersing arbetar på Hogia Public Transport Systems och är en av huvudarkitekterna bakom PubTrans, Hogias integrationssystem för kollektivtrafikinformation. Han har för Hogias räkning även deltagit i flera större EU-projekt med syfte att förbättra kollektivtrafiken i Europa.

– Det är bra att vikten av öppna gränssnitt uppmärksammas, säger Ulf Bjersing.

– Eftersom det kan vara många leverantörer involverade i kollektivtrafiken i en region, är system med öppna gränssnitt en förutsättning för att det ska hålla långsiktigt. Kunden stängs inte in i en specifik teknisk lösning utan kan kombinera fördelarna i system från fler leverantörer.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)