
Samtidigt som Busworld äger rum i Kortrijk invigde grannstaden Brygge på lördagen en induktivt laddad elbusslinje. Bussarna på linjen är Van Hool A308E. Foto: DeLijn.
Samtidigt som världens största bussmässa, Busworld, pågår i Kortrijk, Belgien, var det på lördagen premiär för trafik med Belgiens första induktivt laddade elbussar i reguljär trafik. Premiären ägde rum i grannstaden Brygge. Där har det flamländska offentligt ägda trafikföretaget De Lijn satt tre induktivt laddade Van Hoolbussar i trafik.
Den teknik man använder är Bombardiers laddsystem Primove. Under laddningen överförs elenergi via ett magnetfält från laddstationen till bussen. Tekniken liknar den som invänds på spisar med induktiva kokplattor eller i eltandborstar.
De Lijn uppger att en fullständig laddning av bussens batterier tar högst tolv minuter och att laddningen sedan räcker till 45 minuters körning.
– Bussarna har två stora fördelar. Först och främst är de nya elbussarna helt emissionsfria. De släpper inte ut varken koldioxid som är en växthusgas eller NOx, kväveoxid, som är både en hälsorisk och bidrar till försurningen i naturen, framhöll De Lijns vd Roger Kesteloot vid premiären på lördagen.
– Inte heller släpper bussarna ut några partiklar som är skadliga för hjärta och andningsorgan. Eftersom De Lijn endast köper grön el är även elproduktionen emissionsfri.
– En andra stor fördel är att bussarna är mycket tysta, faktiskt tre gånger tystare än en normal dieselbuss när man kör ut från hållplatsen.
Laddningstiden på högst tolv minuter gör att bussarna på en laddning kan köra flera turer fram och åter på den linje de trafikerar mellan järnvägsstationen i Brygge och ändhållplatsen vid ett av de centrala torgen i staden, ´t Zand.
Vardagar trafikeras linjen med två bussar, lördagar med en. Kapaciteten är 44 passagerare, varav 17 sittande.
De induktivt laddade elbussarna i Brygge är en del av ett forsknings- och utvecklingsprojekt som den flamländska regeringen driver.
Projektet syftar till att ge De Lijn och andra transportföretag erfarenhet av elfordon som ännu inte finns på den kommersiella marknaden och som har utvecklats av flamländska företag. Busstillverkaren Van Hool är ett av dessa.
Projektet samlar in en mängd data för sin forskning om olika tekniker för eldrift, energiförbrukning, hur batterierna åldras och hur fordonen fungerar i trafik. Totalt ingår i projektet tjugo skåpbilar, två lastbilar, tre helt elektriska bussar och en bränslecellsbuss.
Lämna ett svar