Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Rekordsommar för turismen till Sverige

Sommarturismen från utlandet till Stockholm satte rekord. Allra mest ökade turismen från utlandet i Stockholm. Foto: Ulo Maasing.

Sommarturismen från utlandet till Stockholm satte rekord. Allra mest ökade turismen från utlandet i Stockholm. Foto: Ulo Maasing.

Trots en kall och regnig inledning på sommaren valde fler än någonsin att besöka Sverige. Utländska övernattningar ökade med drygt nio procent över hela landet. Antalet utländska övernattningar ökade mest i Stockholms län, men procentuellt var ökningen störst i Östergötland, rapporterar Tillväxtverket.

Totalt ökade antalet övernattningar i Sverige till 26,8 miljoner under juni, juli och augusti. Det är en uppgång med nästan 1,4 miljoner eller 5,5 procent, jämfört med samma period förra året.

De utländska övernattningarna ökade med drygt nio procent medan de svenska steg med fyra procent. Från de 30 länder som har flest besökare till Sverige, ökade övernattningarna från samtliga länder utom tre, Ryssland, Rumänien och Italien.

De långväga besökarna till Sverige har under de senaste två åren blivit allt fler. Sommaren 2014 ökade volymerna från de utomeuropeiska länderna med nästan 20 procent och denna sommar med över 25 procent. I sommar har exempelvis övernattningarna ökat från länder som Kina +36 procent, Indien +25 procent samt USA + nio procent.

De nya besökarna har kommit till hela landet, men med nästan en halv miljon fler övernattningar ökade Stockholms län mest under sommaren. Den region som därefter lyckades bäst med att locka fler besökare var Skåne som ökade med drygt 210 000 övernattningar. Procentuellt ökade Östergötland och Örebro län mest.

Även logiintäkterna på hotell, stugbyar och vandrarhem ökade i nästan alla landets regioner. Under perioden juni-augusti steg intäkterna mest i Stockholms län med drygt 240 miljoner kronor till totalt 2,2 miljarder kronor. Totalt steg logiintäkterna i hela landet med nästan 700 miljoner kronor till 6,6 miljarder kronor, eller elva procent.

Taggat som:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)