Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Batteribuss med rekordräckvidd

Den nordamerikanska elbusstillverkaren Proterra har klarat att köra 415 kilometer på en batteriladdning. Foto: Proterra.

Den nordamerikanska elbusstillverkaren Proterra har klarat att köra 415 kilometer på en batteriladdning. Foto: Proterra.

Den amerikanska elbusstillverkaren Proterra har lanserat en ny, fullstor batteribuss som kan köra upp till 415 kilometer på en enda laddning. Därmed slår den med råge andra batteribussar liksom de allra flesta ebilar. Bakom bussen står en tidigare anställd vid elbilstillverkaren Tesla, Ryan Popple. Den nya bussen gör det möjligt att sätta in elbussar på betydligt längre linjer än vad som är möjligt idag.

– Vi tar en teknologi som används i sportbilar i miljonklassen och placerar den i det smartaste transportmedel som finns, säger Ryan Popple till amerikanska Fast Company.

Den tolv meter långa bussen är extremt lätt eftersom den är byggd i kolfiber. Det gör också att den inte rostar och har en längre hållbarhet än konventionella bussar. Viktfördelningen är jämnare än på en traditionell buss och accelerationen bättre. Enligt tillverkaren är bussen också enklare att tillverka än konventionella bussar.

– I ett längre perspektiv har vi en väldig fördel framför tillverkare av bussar i stål. De bygger bussar som man bygger hus med en stålram och nitar sedan fast saker och ting vid ramen. Vid vår fabrik tar vi in en kaross i komposit, precis som kroppen på ett flygplan, säger Ryan Popple till Fast.

Den räckvidd på 415 kilometer på en laddning som bussen har klarat nåddes under testförhållanden. Under verkliga förhållanden, med passagerare ombord, på dåliga vägar och i ett annat väder blir inte räckvidden lika lång.

Laddning sker nattetid i depå, men bussen är också utformad för snabbladdning på laddstationer längs linjen.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)