Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Sextonåring dömd för hackerattack mot Skånetrafiken

Två tonåringars hackerattack kostade Skånetrafiken fyra miljoner. Foto: Ulo Maasing.

Två tonåringars hackerattack kostade Skånetrafiken fyra miljoner. Foto: Ulo Maasing.

En sextonårig pojke från Kävlinge kommun har av Göta hovrätt dömts för hackerattacker mot Skånetrafiken. Sextonåringen – han är nu två år äldre – genomförde tillsammans med en två år yngre kamrat attacker mot Skånetrafikens internetsystem. För Skånetrafiken kostade attackerna drygt fyra miljoner kronor i uteblivna biljettintäkter, förstärkt nytt IT-skydd med mera.

De första attackerna genomfördes av den yngre av pojkarna på kvällen den 16 september 2013 och ledde till att Skånetrafikens hemsida låg nere i två timmar. Nästa morgon genomfördes nya attacker som kraschade hemsidan och gjorde det omöjligt att använda reseplaneraren, gjorde det omöjligt att köpa biljetter med kort och dessutom drabbade Region Skånes sjukresor och färdtjänsten.

Attackerna polisanmäldes och husrannsakan gjordes hemma hos en av pojkarna, då fjorton år, som också erkände. Han slapp dock åtal eftersom han inte var straffmyndig. Senare gjorde en två år äldre kompis till fjortonåringen flera misslyckade attacker. Skånetrafiken hade då byggt upp ett skydd som hindrade överbelastningsattackerna.

Polisen konstaterade att 16-åringen i sin dator hade programvara för att skapa överbelastningsattacker. Han hade också skapat en hemsida i ämnet med mera.

Tingsrätten friade sextonåringen men hovrätten dömer honom nu till 20 timmars ungdomstjänst för försök till intrång.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)