Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Turistrekord i Stockholm

Beridna högvakten i Stockhom kunde i sommar ses av fler än någonsin. Foto: Ulo Maasing.

Beridna högvakten i Stockholm kunde i sommar ses av fler än någonsin. Foto: Ulo Maasing.

Turismen till Stockholm satte nytt rekord i sommar. Under de tre sommarmånaderna juni, juli och augusti registrerades över 4,4 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i Stockholms län. Det var en ökning med 12 % jämfört med sommaren 2014.  Cirka 60 % av övernattningarna kom från inhemska övernattningar som steg med 11 %. Utländska övernattningar ökade i sin tur med 13 %.

Den största ökningen kom från länder utanför Europa (15%) samt från två av de största marknaderna Storbritannien (24%) och USA (20%). De största internationella marknaderna är Tyskland, Storbritannien, och USA.

De kommersiella övernattningarna i Stockhoklm har ökat explosionsartat de senaste sju åren. Diagram: Stockholm Business Region.

De kommersiella övernattningarna i Stockhoklm har ökat explosionsartat de senaste sju åren. Diagram: Stockholm Business Region.

Under de senaste sju somrarna har turismen till Stockholm formligen exploderat. År 2009 var de kommersiella övernattningarna under sommarmånaderna 3 308 000, i år 4 417 000.

Den växande turismen till Stockholm har också medfört en hög beläggning på hotellen. Under sommarmånaderna juni – augusti hade de 147 hotellen i Stockholms stad en beläggning på 81 procent – upp från 75 procent samma tid förra året. Måndagar – torsdagar var beläggningen hela 83,7 procent, vilket i praktiken innebär att många hotell var fullbelgda många dagar i sommar.

I hela Stockholms län med sina totalt 297 hotell var kapacitetsutnyttjandet under sommarmånaderna 72,6 procent.

Trycket på hotellen märks också på priserna. Den genomsnittliga intäkten per belagt rum var under sommarmånaderna 1104 kronor i Stockholms stad och 1027 kronor i hela länet.

– Stockholm fortsätter att stärka sin position som besöksdestination, inte minst internationellt. Ökningen av internationella gästnätter med 13 procent är riktigt konkurrenskraftigt och det visar att vi är på rätt väg när det gäller våra satsningar, säger Karin Wanngård(S), finansborgarråd i Stockholms stad och ordförande i Stockholm Business Region.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)