Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Halkträning för bussförare efterlyses

HalkaFrån flera håll reses nu krav på obligatorisk riskutbildning med halkkörning på halkbana i utbildningen av bussförare. Idag är en sådan utbildning obligatorisk när man tar körkort för bil och riskutbildning är obligatorisk för mc-körkort. Men för den som tar körkort för lastbil eller buss saknas krav på en sådan utbildning, rapporterar SvT Nyheter Dalarna.

Trots att det inte är obligatoriskt har en del körskolor själva lagt in halkkörning i utbildningen av yrkesförare av tunga fordon, men från trafiksäkerhetsorganisationen NTF vill man att utbildningen ska bli obligatorisk.

– Det är mycket märkligt att något sådant krav inte finns idag. Norge, Danmark och Finland har det men inte vi i Sverige och vi har ju också vinterväglag säger Hans Moberg, vd på trafiksäkerhetsföreningen NTF Dalarna, till SvT Nyheter Dalarna.

– Det otäcka med tunga fordon som bussar och lastbilar är att de tar med sig andra trafikanter när det väl händer något. Får man sladd på en buss är det nästan inget att göra, mer än hålla i sig och be till gud. Vi vill ha en utbildning som gör att föraren inser begränsningarna och inte hamnar i en situation där man kan råka i sladd, säger Michael Axelsson till SvT Dalarna.

Share Dela

Taggat som: , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2018 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)