Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Mer buss och mindre flyg i Västernorrland

Genom sitt system för klimatkompensation har landstinget i Västernorrland styrt över många tjänsteresor från bil och flyg till buss och tåg. Foto: Ulo Maasing.

Genom sitt system för klimatkompensation har landstinget i Västernorrland styrt över många tjänsteresor från bil och flyg till buss och tåg. Foto: Ulo Maasing.

Medarbetarna inom landstinget i Västernorrland har ökat användningen av kollektivtrafik för tjänsteresor med 350 procent sedan 2012. Samtidigt har tjänsteresor med flyg till och från Stockholm minskat med 80 procent. Förändringen är ett resultat av landstingets arbete med intern klimatkompensation.

Det innebär att ett kostnadspåslag läggs på de resor som ger mer klimatpåverkan. Tjänsteresor med bil bekostas exempelvis av verksamheterna med fyra kronor per mil. För flygresor till Stockholm får verksamheterna ett kostnadspåslag på 30 procent.

De pengar som samlas in används sedan av verksamheterna när de väljer att resa kollektivt inom regionen. Resorna blir då kostnadsfria när de görs med Din Turs busslinjer och regionaltåg.

Sedan starten av initiativet har tjänsteresor med buss och tåg ökat med 350 procent samtidigt som antalet flygresor har minskat kraftigt.

– Det visar att det går att vända en negativ trend om styrningen är klar och tydlig, säger landstingets miljöchef Olle Bertilsson.

Det mål som landstinget i Västernorrland har satt upp är att klimatpåverkan från tjänsteresor ska minska med 30 procent jämfört med 2013. Intern klimatkompensation är en satsning för att nå klimatmålet.

Share Dela

Taggat som: , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2018 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)