Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Biogasen brakförlust i Jönköping

Biogasen till stadsbussarna i Jönköping är den dyr affär för kommenen. Det kommunala biogasbolaget går med brakförlust. Foto: Ulo MAasing.

Biogasen till stadsbussarna i Jönköping är den dyr affär för kommunen. Det kommunala biogasbolaget går med brakförlust. Foto: Ulo Maasing.

Det kommunägda Jönköping Energi Biogas AB, som levererar biogas till stadsbussarna i Jönköping. går med brakförlust.  Produktionen i anläggningen på Torsvik i Jönköping startade för tio år sedan och förlusterna hopar sig för kommunen och dess skattebetalare. Hittills har anläggningen kostat kommunen 202 miljoner kronor och ledningen konstaterar nu att det är omöjligt att få lönsamhet i den, skriver Jönköpings-Posten.

I de 202 miljonerna ingår även rötkamrar på annat håll än själva anläggningen och biogödselanläggningar hos lantbrukare.

Den löpande driften är starkt förlustbringande. Förra året gick det kommunala biogasbolaget med drygt nio miljoner i förlust. Tidigare år har förlusterna legat på 20 – 25 miljoner om året. År 2013 skrevs värdet på bolaget ner med 135 miljoner och värderas i dag till omkring 15 miljoner kronor.

Nu står företaget inför ett vägval. Kommunen kräver en ekonomi i balans år 2020. Det förutsätter i sin tur en ny anläggning. Alternativet är att avveckla verksamheten.

Vi kommer inte att föreslå något om vi inte tror att det finns ekonomisk bärkraft. Det är inte rimligt att hålla på som vi gör, antingen satsar man eller så gör vi en snygg avveckling, säger Fridolf Eskilsson, vd för Jönköping Energi till Jönköpings-Posten.

Taggat som: , , ,

2 kommentarer »

  1. Jönköping och andra kommuner som håller på med biogas borde överväga att köra befintliga dieselbussar på biodrivmedlet HVO istället. HVO är kemiskt identiskt med BTL och andra syntetiska biodrivmedel, som kan tillverkas ur syntesgas (CO och H2). Syntesgas i sin tur kan göras från förgasning av skog och av svartlut som finns på massabruk. Diverse ”skit” kan kanske rötas till något som kan spridas på åkrar och biogasen kunde användas till uppvärmning och/eller produktion av el. Det är enklare och billigare.

Trackbacks

  1. Nytt år och nya aktiviteter | Vision Västervik

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)