Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Krav på personalövertagande vid bussupphandlingar i Västerbotten

Väsrterbottens läns landsting inför krav på personalövertagande i samband med upphandlingar. Foto: Ulo Maasing.

Väsrterbottens läns landsting inför krav på personalövertagande i samband med upphandlingar. Foto: Ulo Maasing.

Landstinget i Västerbotten kommer i framtiden att ställa krav på personalövertagande i samband med upphandlingar av busstrafik. Det beslutade landstingsstyrelsen på tisdagen. Ärendet ska formellt klubbas även av landstingsfullmäktige. Idag ställer inte landstinget ett sådant krav om en ny operatör vinner trafik i en upphandling. Däremot ställdes motsvarande krav i den senaste upphandlingen av tätortstrafiken i Umeå.

Facket Kommunal har länge krävt att en ny entreprenör ska ta över personalen från den tidigare entreprenörer vid upphandlingar av busstrafik.

Nu väljer allts den S-ledda majoriteten i Västerbottens läns landsting att slå in på samma väg, medan oppositionen reserverade sig mot beslutet.

”Utifrån aspekter om anställningstrygghet anser Västerbottens läns landsting att krav om övertagande av personal bör ställas vid upphandling av busstrafik som finansieras av landstinget. I det fall även övriga finansiärer är delaktiga i en upphandling behöver dock landstinget tillsammans med dessa hitta en gemensam stånd punkt i denna fråga”, skriver landstingsstyrelsen i sitt beslut.

Man konstaterar också att det finns en risk för överprövning om krav på personalövertagande ställs vid upphandlingar.

”Landstinget anser dock att anställningstrygghet bör värderas högre än den potentiella risken för överprövning. Vidare kan stora förändringar av trafikupplägg innebära att personalstrukturen förändras. Landstinget anser dock att detta bör kunna hanteras inom ramen för kommande trafikavtal”, heter det i landstingsstyrelsens beslut.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)