Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Rejäl miss i Västernorrland

Ingen tur med att nå målet för Din Tur.

Ingen tur med att nå målet för Din Tur.

Din Tur, alltså kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrland, missar sina mål rejält i år. Det gäller både resandet och ekonomin. Resenärerna strömmar inte alls till som man hade räknat med och ekonomin präglas av ett stort underskott.

Din Tur ligger långt från att nå resandemålet på 13 miljoner resor i år. Utfallet i augusti var endast drygt 5,8 miljoner. Det prognostiserade ekonomiska resultatet för 2015 ligger nästan 30 miljoner under budget.

Totalt skjuter kommunerna och landstinget i Västernorrland till runt 450 miljoner kronor för verksamheten.

Nu ska Västernorrland skriva ner sina mål. Det nationella målet om ett fördubblat kollektivresande år 2020 jämfört med 2006 som även Din Tur har anslutit sig till skrotas.

– Det här är ett branschmål som är satt för hela landet – det är nästan ingen som når fram till det. En fördubbling av resandet kan man inte sätta till 2020, en del andra län har satt det till 2030 eller inte tidsatt alls, säger Hans Fälldin, administrativ chef vid kollektivtrafikmyndigheten i Kramfors till SvT Nyheter Västernorrland.

Samtidigt som målen missas tornar andra problem upp sig för västernorrlingar som vill åka kollektivt. SJ slopar morgontåget från Härnösand till Stockholm. Härnösandsborna måste nu ta en särskild anslutningsbuss till Sundsvall om de vill åka kolletitvt till Stockholm på morgnarna.

Samtidigt vill landstinget spara pengar genom att inte längre upphandla busstrafik längs E4:an mellan Sundsvall och Umeå.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)