Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nöjdare resenärer i informativ buss

Fyllig trafikinformation i bussarna har gjort resenärer med Stockholms stombusslinjer nöjdare. Foto: Ulo Maasing.

Fyllig trafikinformation i bussarna har gjort resenärer med Stockholms stombusslinjer nöjdare. Foto: Ulo Maasing.

När bussoperatören Keolis 2014 installerade ett nytt informationssystem i 120 av de blå stombussarna i Stockholms innerstad ökade kundnöjdheten. Satsningen var ett sätt från Keolis att investera i störningsinformation, ett område som ständigt har fått sämst betyg från resenärerna, inte minst i Svensk Kollektivtrafiks kollektivtrafikbarometer.

Efter att ha installerat systemet höjdes kundnöjdhetsindex till 84 procent.

Via skärmar i bussarna får resenärerna information i realtid om kommande hållplatser, anslutande transportslag och möjligheter till byten. För att underlätta resandet ytterligare visas också aktuella trafikmeddelanden om exempelvis störningar och alternativa resvägar.

– Vi ville erbjuda resenären en bra produkt och resenärsinformation ingår som en del av vårt erbjudande. Vår utgångspunkt var resenärernas önskemål och behov när vi investerande i ett nytt system. Sedan införandet av skyltarna har vi haft ett rekordhögt nöjdkundindex, säger Karl Orton, teknisk direktör på Keolis.

Systemet har levererats av Hogia och är baserat på ett system med öppna gränssnitt som möjliggör integrering med system från fler operatörer, så att skärmarna i bussarna visar information från alla tillgängliga transportslag.

–  Projektet med Keolis är spännande. Vi har mest levererat den här typen av lösningar till beställarna av busstrafik som tidigare hade helhetsansvaret för kundnöjdheten. Men nu delas det ansvaret med de enskilda operatörerna, vilket medför att deras roll förändras. Vi vill vara med och bidra till bussföretagens framgång, säger Bengt Carlsson, affärsutvecklare för Hogia Public Transport Systems.

Keolis uppkopplade bussar är nominerade till årets IT-projekt av CIO awards. Prisutdelningen sker på Berns i Stockholm den 14 december.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)