Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Tuff busshöst i Malmö

Stadsbussarna i Malmö har haft en tuff höst. Foto: Ulo Maasing.

Stadsbussarna i Malmö har haft en tuff höst. Foto: Ulo Maasing.

Hösten har varit tuff för busstrafiken i Malmö. Tekniska problem har påverkat fordonens tillgänglighet, framkomlighetsproblem i staden och trafikomläggningar har lett till att turer har ställts in eller varit försenade. Det har under hösten varit exceptionellt dåliga yttre förutsättningar för kollektivtrafiken i Malmö, hävdar bussoperatören Nobina.

Man pekar bland annat på att stora ombyggnationer har gett framkomlighetsproblem – det har helt enkelt varit för många hål i gatorna.

Vidare har signalprioriteringssystemet, som gör att bussen får företräde framför bilarna vid trafikljus, varit ur funktion vilket lett till att bussarna fastnat i bilköer. Skånetrafikens system för biljettmaskiner har dessutom enligt Nobina haft stora brister. Det har r lett till att kunder inte kunnat visera sina biljetter vilket bland annat lett till bussbyten och inställda turer.

Men det stannar inte vid det. Själva bussarna har dessutom ställt till bekymmer, och då gäller det inte bara det nyligen avslöjade fifflet med avgasreningen på 59 bussar som Nobina har tagit över från Transdev.

Enligt Nobina har de bussar som rullar på Malmös gator har haft stora tekniska kvalitetsproblem som lett till inställda turer.

Nobina framhåller nu att man sätter in en massiv insats av extra resurser inom både ledning och specialistkompetens såväl från Nobinas organisation som från fordonsleverantören. Det handlar bland annat om extra lednings- och verkstadsresurser från NObina och extra verkstadsresurser från fordonstillverkaren.

– Under året har vi kunnat glädjas åt många fler resenärer i Malmö. Det är självklart positivt att vi tillsammans med Skånetrafiken och Malmö stad lockat fler kunder men det kräver också större insatser från alla parter. Eftersom situationen varit så tuff sätter vi nu in extraordinära insatser, säger Jan Bosaeus, vd för Nobina Sverige.

– Vår förhoppning är nu att både Skånetrafiken och Malmö stad gör detsamma så att vi tillsammans kan se fram emot en kraftig förbättring av kollektivtrafiken i Malmö.

Taggat som: , , ,

3 kommentarer »

  1. lägg till att många bussar kör runt med pappskyltar….

  2. Pappskyltar, hur menar du?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)