Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nytt linjenät gav lyft direkt

Det nya linjenätet för busstrafiken i Varberg har direkt gett ett lyft när det gäller resandet. Det nya linjenätet infördes den 13 december. Redsandet ökade med 18 procent den första veckan. Samtidigt har antalet stadsbussar ökats från sex till tio.

– Det är egentligen bara under vecka 51 som det har gått att mäta en hel arbetsvecka sedan vi drog igång. Då ökade resandet med 18 procent. Det är en indikation på att det här är en bra satsning, säger Hallandstrafikens trafikplaneringschef Daniel Modiggård till Hallands Nyheter.

Grundtanken i det nya loinjenätet är att satsa resurserna i två genomgående huvudlinjer och komplettera dessa med övriga linjer, som linjer för service- och industriresor.

Huvudlinjerna (linje 1 och 2) har koncentrerats till stråk där många bor och reser. Huvuduppdraget är att passa till och från tågen vid Varberg station, men även att möjliggöra byte mellan bussarna. Trafiken in mot centrum är rak och snabb och har en hög turtäthet.

Tidtabellen på huvudlinjerna är anpassad till tågtrafiken, med 15-minuterstrafik i högtrafik och 30-minuterstrafik i lågtrafik. Sjukhuset till Varberg station har 15-minuterstrafik hela dagen även med det nya linjenätet.

För att göra linjenätet och trafiken enkel och överskådlig är linjerna planerade så att samma linje har samma körväg och att inga tidsluckor finns i trafiken. Tidtabellerna är även planerade så att bussens avgångstider följer jämna turintervaller.

Fram till omläggningen på lucia har stadsbhusstrafiken i Varberg varit i princip oförändrad sedan 1980-talet.

Det nya linjenätet i Varberg resulterade i ett omedelbart lyft när det gäller resandet. Karta: Hallandstrafiken.

Det nya linjenätet i Varberg resulterade i ett omedelbart lyft när det gäller resandet. Karta: Hallandstrafiken.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)