Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nerskuren busstrafik i Storstockholm idag

Talla Alkurdi(S), oppositionstrafiklandstingsråd i Stockholms läns landsting.

Talla Alkurdi(S), oppositionstrafiklandstingsråd i Stockholms läns landsting.

När årets första riktiga arbetsvecka efter helgerna inleddes på måndagen genomfördes samtidigt stora nerskärningar av busstrafiken i Storstockholm. Det är i princip endast innerstadsbussarna som rullar som tidigare. I övrigt skärs trafiken ner på 99 busslinjer. Fyra linjer läggs dessutom ner helt.

Bakgrunden är höstens strid om kollektivtrafiktaxan i SL-trafiken. Den rödgröna oppositionen i Stockholms läns landsting sa med stöd av SD nej till en höjning av priset på SL-kortet, vilket ledde till att trafiknämnden i landstinget beslutade om nerskärningar i busstrafiken för 100 miljoner kronor.

Socialdemokraterna, som sa nej till prishöjningen på SL-kortet, fortsätter att protestera mot nerskärningarna.

– Att skära ned på kollektivtrafiken är ett hårt slag mot resenärerna och Stockholmsregionens tillväxt. Vi vill återinföra bussarna och satsa på att bygga ut kollektivtrafiken, säger Talla Alkurdi, oppositionstrafiklandstingsråd (S).

Hon pekar på att nerskärningarna genomförs trots att flera besparingar som S har föreslagit nu ändå genomförs: att slopa en olönsam pendelbåt och införa elektroniskt system för att stoppa fusket med SMS-biljetter,

Förutom att återinföra de bussar som nu dras in vill S bland annat bygga nya tvärförbindelser med snabba superbussar. I ett första steg vill man omvandla linje 172 och 173 samt införa superbusser på Förbifarten som kopplas ihop med Södertörnsleden för förbindelse mellan Haninge och Täby på 45 minuter.

En utbyggd nord-sydlig T-bana och enhetstaxa på enkelbiljetter är annat S vill driva igenom.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)