Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Omstritt färdtjänstbolag hoppar av

Ekonomiska problem får Nävertorps Specialtransport att hoppa av uppdrag. Bild: Riksbanken.

Ekonomiska problem får Nävertorps Specialtransport att hoppa av uppdrag. Bild: Riksbanken.

Det omstridda företaget Nävertorps Specialtransport, tidigare Tuwa Specialtransport, hoppar av  sitt uppdrag att köra färdtjänst och sjukresor i Eskilstuna. Bolaget har hos Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet begärt att få säga upp avtalet om den anropsstyrda trafiken i område Eskilstuna med hänvisning till företagets ”ansträngda ekonomiska situation och en vilja att förbättra kvaliteten i övriga områden.”  Både under sitt tidigare namn och sitt nuvarande och med tidigare och nuvarande ägare har Nävertorps Specialtransport varit omstritt med bland annat stora skatteskulder.

I december bad ägaren Sultan Salimovic sina anställda att sänka sina löner för att företaget skulle kunna betala sina skulder.

Nävertorps Specialtransport har idag avtal om anropsstyrd trafik för landstinget i Sörmland samt åtta av länets nio kommuner. Totalt handlar det om 16 olika avtal som kollektivtrafikmyndigheten förvaltar och följer upp på uppdrag av kommunerna och landstinget.

Till Katrineholms-Kuriren säger vd:n och ägaren Sultan Salimovic att det är av ekonomiska skäl man vill hoppa av uppdraget i Eskilstuna.

– Det är ett jättelågt anbud vi kör på som den gamla ägaren förhandlade fram. I dagsläget tjänar vi ingenting på Eskilstuna, det är bara elände, säger han till tidningen.

Nävertorps Specialtransport har ett 70-tal anställda i Eskilstuna. Deras framtid är nu oklar.

Företaget fick uppdraget av kollektivtrafikmyndigheten efter en juridisk strid. Sörmlands kollektivtrafikmyndighet beslutade sommaren 2014 att Nävertorps Specialtransport (som då hette Tuwa) inte skulle få köra den anropsstyrda trafiken i Sörmland eftersom man ansåg att företaget uppvisade brister i bland annat fordonsplan och yrkesutövning. Från resenärer riktades också stark kritik mot företaget.

När myndigheten i november 2014 tecknade avtal med sju företag uteslöts Tuwa. Beslutet överklagades till förvaltningsrätten som stoppade de nya avtalen tills vidare. Även då skyllde Sultan Salimovic problemen på tidigare ägare.

– Det saknades alkolås, kortläsare, allt möjligt. Nu är nästan allt åtgärdat, sa han till Sveriges Radio Sörmland.

När förvaltningsrätten väl kom med sin dom gav man dock kollektivtrafikmyndigheten rätt att inte ingå avtal med Nävertorps Specialtransport. Företaget drev dock frågan vidare juridiskt och vann i Kammarrätten.

Men nu håller inte ekonomin i det avtal man kämpade sig till förra året.

Taggat som: , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)