Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kaos i busstrafiken i Sundsvall

SundsvallMängder av avgångar i stadsbusstrafiken i Sundsvall har ställts in under torsdagen. Efter en smärre kollision mellan två bussar beslutade operatören Nobina att stoppa trafiken med 47 hybridbussar från Volvo vilket har lett till kraftigt utglesad trafik i stadsbusstrafiken.

Till en början trodde man att det var ett mjukvarufel som orsakade att motorerna kan få ett instabilt varvtal, vilket i sin tur kan göra att föraren förlorar kontrollen över bussen. Eftersom det skulle utgöra en stor säkerhetsrisk beslutade Nobina natten till torsdagen att ställa in all trafik med hybridbussarna i Sundsvall.

Bland annat infördes 30-minuterstrafik på stomlinjerna istället för tiominuterstrafik, medan övrig stadstrafik ställdes in helt liksom flera andra linjer.

Senare under torsdagen bedömde teknikerna dock att det inte handlar om ett mjukvarufel.

– Det vi tror är att det som behövs är en rengöring utav motorfiltret där man bränner bort sotet på de här nya Euro 6-motorerna och det tror vi kommer att göra att bussarna kan tas i trafik igen, säger Helena Lind, pressansvarig på Volvo Bussar, till Sveriges Radio P4 Västernorrland.

Vid trettontiden på torsdagen arbetade Nobinas egna medarbetare samt sex tekniker från Volvo med bussarna och bedömningen då var att det skulle ta upp till två dygn innan alla bussar var åter i trafik.

Volvo Bussar har levererat hundratals liknande bussar, både i Sverige och utomlands, men har där inte drabbats av liknande problem som i Sundsvall.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)