Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Rekordresande i Skåne

Hälften av alla resor med Skånetrafiken görs med stadsbussarna i de skånska städerna. Bussresandet i Hässleholm ökade mest i hela Skåne i fjol, 14,3 procent. Foto: Ulo Maasing.

Hälften av alla resor med Skånetrafiken görs med stadsbussarna i de skånska städerna. Bussresandet i Hässleholm ökade mest i hela Skåne i fjol, 14,3 procent. Foto: Ulo Maasing.

Aldrig tidigare har så många rest med Skånetrafiken som i fjol. Under 2015 gjordes närmare 159 miljoner resor med Skånetrafiken, vilket innebär att skåningen i genomsnitt åkte 122 resor med kollektivtrafik. Det är en ökning från 2014, då snittet var 118 resor.

Resandet i kollektivtrafiken har ökat varje år sedan Skånetrafiken bildades. I fjol uppgick ökningen till cirka 4,6 procent, vilket innebär att 158 860 254 resor gjordes med Skånetrafiken under 2015.

Skånetrafiken har mer än fördubblat antalet resor från cirka 70 miljoner år 1999 till idag nästan 159 miljoner 2015.

Hälften av alla resor sker i stadstrafiken i de skånska orterna. Malmö dominerar och svarar för varannan resa, vilket innebär att en fjärdedel av det totala resandet sker i Malmö. Malmö ökade med drygt 6 procent under 2015 och Lund har  en resandeökning på nästan 13 procent.

Kristianstad är ytterligare en stad som nu har stark tillväxt. Även här har trafiken genomgått förbättringar, bland annat genom Kristianstadslänken, som bidragit till uppgången på 8%. Men det är i Hässleholms stadstrafik som resandet ökade allra mest under 2015, en uppgång på 14,3%.

Regionbusstrafiken har sin starkaste tillväxt i pendlingen mellan och till de största städerna. Sammantaget ökade resandet under 2015 med cirka 2,5 procent. Till detta bidrog bland annat pendlingslinjer i Malmö/Lund-området samt i nordöstra Skåne, till exempel linje 545 Kristianstad-Broby-Glimåkra-Osby.

– Det är viktigt att göra det lätt att spontant hoppa på bussen. Därför jobbar vi med förenklingar för exempelvis köp av biljetter. Två exempel är fjolårets lanseringar av en egen app för stadstrafiken samt autoladdning av periodkort. Vi har redan 12 000 som anslutit sig till autoladda och 300 000 aktiva användare av våra två appar, säger Camilla Bunke, Skånetrafikens försäljningschef.

Under 2015 gjordes cirka 11 miljoner resor över Öresundsbron vilket motsvarar en ökning på cirka 4 procent i förhållande till året före. Pågatågen har de senaste åren byggts ut med flera nya linjer och attraherar nu många nya kunder. Resandet med Pågatågen ökade därför med hela 9 % under året.

– Vårt långsiktiga mål med en ny fördubbling till 224 miljoner resor år 2020 är tufft. De senaste åren har ökningstakten varit lägre, men 2015 visar åter en bra tillväxt framför allt i våra största städer. För att fortsätta växa är det viktigt med fortsatt politisk satsning på bra infrastruktur i Skåne, både på järnväg och i våra städer så kollektivtrafiken har hög framkomlighet, säger kollektivtrafiknämndens ordförande i Skåne, regionrådet Stefan Svalö (S).

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)