Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kraftig ökning av elbussar de närmaste åren

En induktivt laddad elbuss från Solaris i trafik i Berlin. Foto: Ulo Maasing.

En induktivt laddad elbuss från Solaris i trafik i Berlin. Foto: Ulo Maasing.

Marknaden för elbussar och elhybridbussar erbjuder en mycket stor tillväxtpotential. Det slås fast i en färsk rapport från det kanadensiska marknadsundersökningsföretaget TechSci Research. Utvecklingen drivs av en ökande efterfrågan på nollutsläppsbussar och på statliga åtgärder för att stimulera utvecklingen.

Rapporten slår fast att elbussar och hybridbussar redan finns i trafik i stort antal i länder som USA, Storbritannien, Kanada, Frankrike, Kina med flera.

Den kinesiska busstillverkaren BYD hävdar således att man idag har omkring 6000 batteribussar i trafik i en lång rad städer – några av dem i Eskilstuna och Ängelholm. Nyligen köpte lokaltrafiken i Washington sina första batteribussar från BYD.

Flera viktiga faktorer  driver utvecklingen mot allt fler elbussar och elhybridbussar enligt den kanadensiska rapporten. Dit hör en ökad global medvetenhet och oro när det gäller emissioner och en snabb utveckling inom transportsektorn. Man pekar också på att det i en rad länder sker en övergång från gasbussar till nollemissionsbussar. Sammantaget innebär utvecklingen att det i ekonomiskt utvecklade länder finns en ”enorm” potential för elbussar och elhybrider.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)