Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

LED-strålkastare på flera Setra- och Mercedesmodeller

Daimler Buses lanserar integrerade LED-srålkastare som tillval på flera modeller från Setra och Mercedes-Benz. Foto: Daimler Buses.

Daimler Buses lanserar integrerade LED-srålkastare som tillval på flera modeller från Setra och Mercedes-Benz. Foto: Daimler Buses.

Daimler Buses lanserar nu integrerade LED-strålkastare på flera av sina bussmodeller från Setra och Mercedes-Benz. Resultatet är enligt tillverkaren bättre sikt, ökad trafiksäkerhet och bättre ekonomi. Genom att strålkastarna är integrerade förändras inte fordonens design.

Ljus från LED-strålkastare är mindre tröttsamt för ögonen och ökar därmed trafiksäkerheten. Samtidigt minskar bussföretagens underhållskostnader avsevärt eftersom underhållsbehovet är mindre liksom strömförbrukningen.

LED-strålkastare kan nu fås som tillval på Setras turistbusserier ComfortClass 500 och TopClass 500, liksom på stadsbussen Mercedes-Benz Citaro.

Från Daimler betonar man trafiksäkerhetsaspekterna när det gäller LED-strålkastare. Företaget konstaterar att många förare tycker illa om att köra i mörker och att de trafikolyckor som inträffar under dygnets mörka timmar ofta är allvarligare än olyckor i dagsljus. Enligt den tyska statistiska centralbyrån skedde 40 procent av alla dödsolyckor på de tyska motorvägarna i mörker.

Färgtemperaturen från LED-strålkastarna motsvarar någorlunda dagsljuset. Det gör att förarnas ögon blir mindre trötta. Till skillnad från andra lampor är också ljusstyrkan från LED-lampor rlativt konstant under lampans hela livslängd. Samtidigt är livslängden för LED-lampor avsevärt mycket längre än för halogenlampor eller xenonlampor.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)