Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Dalatrafik polisanmäls av länsstyrelsen

Dalatrafik har polisanmälts därför att man låter somaliska PRO vara värdar på stökiga bussar.

Dalatrafik har polisanmälts därför att man låter somaliska PRO vara värdar på stökiga bussar.

Länsstyrelsen i Dalarna har polisanmält Dalatrafik. Anledningen är att Dalatrafik låter pensionärer från somaliska PRO i Dalarna åka med om värdar för att lugna ner stämningen på den stökiga linje 3 i Borlänge. Innan somaliska PRO tog initiativet, som välkomnades av Dalatrafik, skötte ett bevakningsbolag ordningshållningen på bussarna.

Anledningen till att länsstyrelsen polisanmäler Dalatrafik är att Dalatrafik saknar tillstånd att driva vaktbolag, rapporterar SvT Nyheter Dalarna. Polisanmälan gäller också somaliska PRO som av länsstyrelsen misstänks ägna sig åt olaglig bevakningsverksamhet.

Dalatrafiks produktionschef säger till SvT Dalarna att han känner till att anmälan har gjorts, men att bussvärdarna arbetar vidare medan polisutredningen pågår. Benjaminsson framhåller också att värdarna är just värdar och inte vaktpersonal.

– Eftersom de utför det här arbetet mot betalning är bedömningsgrunden den att de utför bevakning och det får bara göras av ett auktoriserat bevakningsföretag, säger länsstyrelsens jurist Henri Liman, som gjorde polisanmälan till Dalarnas Tidningar.

Liman säger också att omfattningen av det han anser vara bevakning spelar in.

– Är det mer än 24 timmar på ett kalenderår så ska det vara ett auktoriserat bolag. Om fem personer är ute i fem timmar så har den gränsen överskridits.

Samma länsstyrelse har sagt nej till begäran från Dalatrafik att få ha kameraövervakning på bussarna.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)