Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ett resekort för hela landet snart verklighet

Inom några år kommer Walttikortet att gälla i samtliga finska städer. Foto: Waltti.

Inom några år kommer Walttikortet att gälla i samtliga finska städer. Foto: Waltti.

Inom några år kommer det att gå att resa med lokaltrafiken på ett och samma kort i hela landet. I Finland. Där introduceras nu ett nytt resekort, Waltti, som redan fungerar i flera finska städer.

Kortet går att ladda både med pengar (reskassa) eller för giltighet under en viss tid. Periodbiljetten gäller i 30, 90 eller 180 dygn eller ett kalenderår. Perioden börjar gälla från första användningen. Vid användning av värdebiljett minskas värdet med priset för resan. Man kan ladda in värde för minst 5 euro. Med värdebiljetten (reskassan) kan man också betala resan för en annan passagerare.

Enligt det finska radio-företaget YLE kommer Helsingforsregionen med i systemet tidigast 2018. HRT. Helsingforsregionens lokaltrafik, uppger att tiden behövs för att utveckla systemet för användning i HRT-trafiken.

Eftersom HRT:s och Walttis kort använder samma teknik kommer korten att kunna användas överallt där något av de båda korttyperna gäller.

Idag finns Waltti i städerna Joensuu, Jyväskylä, Kajana, Kouvola, Kuopio, Lahti, Villmanstrand och Uleåborg. Härnäst följer Tavastehus, Imatra, Kemi, Kokkola, Kotka, St. Michels, Björneborg, Rovaniemi, Salo, Nyslott, Seinäjoki, Tammerfors, Åbo och Vasa.

Waltti lanserades först år 2014. Ett mål i den kollektivrafiklag som började gälla i Finland i slutet av 2009 är att ett landsomfattande biljettsystem för kollektivtrafiken ska skapas. Det ska bidra till att resorna med kollektivtrafiken i Finland ska öka från 530 till 730 miljoner resor årligen.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)