Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bara uppåt i Umeå

Umeås kollektivtrafikchef Fredrik Forsell kan glädjas åt en stark resandeökning och ökad självfinansieringsgrad i stadstrafiken. Foto: Ulo Maasing.

Umeås kollektivtrafikchef Fredrik Forsell kan glädjas åt en stark resandeökning och ökad självfinansieringsgrad i stadstrafiken. Foto: Ulo Maasing.

Bussresandet i Umeå fortsätter att öka kraftigt. Ultra, det vill säga Umeå stadstrafik, har under årets första fyra månader haft en resandeökning med tolv procent, jämfört med samma tid i fjol. Det gör att Umeå nu höjer sin resandeprognos för helåret 2016 till + 10 procent. Den tidigare prognosen var en ökning för helåret med sex procent.

Samtidigt som resandet går upp ökar också självfinansieringsgraden för stadstrafiken med 5 procent jämfört med motsvarande period förra året. Det betyder att en allt större del av trafiken finansieras via biljettintäkter och en allt mindre del via skatten.

– Vi höjer vår mål för året till 65 % självfinansieringsgrad samtidigt som vi tror att nettokostnaden för hela år 2016 kommer att vara lägre än utfallet år 2012. Det innebär att det inte blir någon nettokostnadsökning i år heller samtidigt som resandet stigit med drygt 20 % sedan 2012, säger Fredrik Forsell, kollektivtrafikchef i Umeå.

Receptet för framgångarna är enligt honom ett bra samarbetsklimat mellan operatören Nobina, Länstrafiken och Umeå kommun.

– Den 13:e juni hälsar vi Transdev välkommen till Umeås stadstrafik. Då tar man över efter Nobina som ett resultat av den senaste upphandlingen.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)