Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Gasfolk vill stoppa stöd till elbussar

Bör inte stödjas, anser Svebio. Foto: Ulo Maasing.

Bör inte stödjas, anser Svebio. Foto: Ulo Maasing.

Företrädare för gasbranschen vill stoppa regeringens föreslagna elbusspremie. Anledningen är att man är orolig för att elbussarna ska bli populära på bekostnad av biogas, biodiesel och etanol. Det skriver Svenska Bioenergiföreningen i ett remissyttrande med anledning av regeringens förslag.

– Två tredjedelar av alla bussar i svensk kollektivtrafik drivs idag med miljövänliga biodrivmedel som biogas, biodiesel och etanol. Ändå vill regeringen under de närmaste åren satsa 450 miljoner kronor av skattemedel på subventioner till elbussar. Risken är stor att elbussarna slår ut många av de miljöbussar som redan finns på våra gator och vägar. Man byter miljöbuss mot miljöbuss med mycket begränsad klimatnytta, men till stor kostnad för statskassan, säger Gustav Melin, vd i Svebio.

– Regeringen bör ompröva den här elbusspremien inför höstens budgetförhandlingar. Vi kan använda klimatpengar på ett effektivare sätt. Elpriset är mycket lågt och elbussarna borde kunna konkurrera på marknadsmässiga villkor. Staten bör i första hand arbeta med generella styrmedel och undvika att ge direkta subventioner, säger Gustav Melin.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)