Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nerläggningssommar i Östergötland

Den 20 juni läggs många busslinjer på landsbygden i Östergötland ner. Foto: Göran Billeson.

Den 20 juni läggs många busslinjer på landsbygden i Östergötland ner. Foto: Göran Billeson.

När sommartidtabellen börjar gälla den 20 juni läggs en rad busslinjer på landsbygden i Östergötland ner. Ytterligare några får en minskad trafik. Samtidigt introducerar Östgötatrafiken närtrafik på landsbygden, allt enligt det beslut som politikerna i Östergötland fattade beslut om i fjol.

Många av de linjer som nu försvinner har mycket få resenärer, uppger Östgötatrafiken.

På vissa linjer är det nästan uteslutande grundskoleelever som reser och då är det respektive kommuns ansvar att erbjuda skolskjuts, framhåller man. Den trafik som läggs ner har årligen kostat skattebetalarna motsvarande 27 miljoner att bedriva och biljettintäkterna har varit blygsamma två miljoner kronor.

–  Då vår verksamhet till ca 60% finansieras av skattemedel från Region Östergötland är det viktigt att vi ständigt ser över att trafiken körs där den gör mest nytta, säger Paul Håkansson, vd för Östgötatrafiken.

Närtrafik introduceras samtidigt för boende såväl som för besökare till områden där det saknas vanlig linjetrafik. Närtrafik kan beställas till och från alla adresser som har mer än 2 km till närmaste hållplats. En resa i Närtrafiken kan göras på vardagar mellan klockan 09.00-12.30 och 17.00–21.00 samt på lördagar kl. 09.00-15.00.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)