Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Skånetrafiken på väg att missa målet

På väg mot missat fördubblingsmål. Foto: Ulo Maasing.

På väg mot missat fördubblingsmål. Foto: Ulo Maasing.

Skånetrafiken är på väg att rejält missa sitt mål om ett fördubblat kollektivresande till år 2020. Resandet hittills i år har bara ökat med 2,7 procent istället för de fem procent som man hade som mål. Och fördubblingen från 2006 till 2020 är långt borta.

Enligt en rapport från konsultföretaget Trivector är det inte omöjligt att klara målet. Men då krävs det mångmiljardsatsningar och tuffa åtgärder för att dämpa bilismen.

Det räcker inte enligt Trivector med att regionen satsar – både staten och kommunerna måste också engagera sig mycket mer. Med de mål som finns i det nuvarande trafikförsörjningsprogrammet kommer ökningen till 2020 upp till lite drygt hälften av målet, 56 procent.

Trivector har listat en rad åtgärder som måste till och som kommer att kosta mellan fem och sex miljarder om året i investeringar och drift. Men biljettintäkterna från satsningarna väntas bara uppgå till 2,5 miljarder om året.

Share Dela

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)