Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Stor Scaniaorder på hybridbussar till Madrid

Scania har fått en order på 51 Scania Citywide hybridbussar från trafikföretag i Maddrid. Foto: Scania.

Scania har fått en order på 51 Scania Citywide hybridbussar från trafikföretag i Madrid. Foto: Scania.

Busstillverkaren Scania har fått vad företaget själv ser som en genombrottsorder för sina hybridbussar. Scania ska med början i juni leverera 51 Scania Citywide hybridbussar till Madrid.

Madrid har nyligen infört tuffa tillfälliga åtgärder för att komma tillrätta med luftföroreningar. Åtgärderna omfattar bland annat hastighetsbegränsningar och förbud för personbilstrafik i stadskärnan när kvävoxidhalterna är för höga.

Samtidigt har Madrids transportmyndighet infört krav på att bussoperatörerna successivt övergår till alternativ teknik. Icke förnybar diesel har inte tillåtits i nya bussupphandlingar sedan 2010. Nuvarande bussoperatörer kan erhålla fördelaktiga avtal om åtminstone 20 procent av flottorna drivs med gas, hybridteknik eller som batteribussar.

Begränsningar i att utnyttja gas i underjordiska bussdepåer har gjort att operatörerna i stället satsar på hybridbussar.

De 51 bussarna levereras till sammanlagt sju bussoperatörer som driver trafik på uppdrag av Consorcio Regional de Transportes de Madrid, som svarar för kollektivtrafiken i den spanska huvudstadsregionen. De första bussarna levereras till Alsa (Nat-Ex), följt av Samar, Avanza (ADO) och DBlas (Arriva). Totalt omfattar leveransen 34 stycken 12,7-metersbussar 4×2 och 17 stycken 14,8-metersbussar 6×2*4.

Den nya klass II-specificerade Scania Citywide kan köras i hastigheter upp till 100 km/tim. Hybriddrivlinan omfattar Scanias 9-litersmotor på 320 hk med endast SCR-teknik och är kompatibel med upp till 100 procent biodiesel och vätebehandlad vegetabilisk olja (HVO).

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)