Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Tusentals sjätteklassare på Skåneresa

Det har varit en jätterolig resa, säger Anton som tillsammans med sina klasskamrater från klass 6 på Ludvigsborgs Friskola åkte på Skåneresa den 27 april. Första målet var Tropikariet i Helsingborg med tema djur och natur. Eleverna tog regionbussen till Höör, åkte vidare med Öresundståg till Lund för byte till ett annat tåg mot Helsingborg. Sista sträckan åkte de stadsbuss. På vägen hem stannade de vid Domkyrkan i Lund. På bilden ser vi Lucas, Axel, Philippe, Elis, Anton, lärare Helena, Anton och Oliver. Foto: Johan Bentzel.

Det har varit en jätterolig resa, säger Anton som tillsammans med sina klasskamrater från klass 6 på Ludvigsborgs Friskola åkte på Skåneresa den 27 april. Första målet var Tropikariet i Helsingborg med tema djur och natur. Eleverna tog regionbussen till Höör, åkte vidare med Öresundståg till Lund för byte till ett annat tåg mot Helsingborg. Sista sträckan åkte de stadsbuss. På vägen hem stannade de vid Domkyrkan i Lund. På bilden ser vi Lucas, Axel, Philippe, Elis, Anton, lärare Helena, Anton och Oliver. Foto: Johan Bentzel.

Nästan 3000 skånska elever ska nu ut och göra en dagsutflykt med Skånetrafikens bussar och tåg. Skånetrafiken har nämligen bjudit in alla skånska elever i årskurs 6 till en sådan utflykt och hela 2919 elever från 105 skånska skolor runt om i Skåne har anmält sig. De flesta resorna kommer att äga rum den här månaden.

I grupper om fyra till sju elever får eleverna själva planera sin dag. Med en 24 timmarsbiljett som gäller på alla bussar och tåg i Skåne ska de under Skåneresan besöka minst två nya orter, byta mellan olika trafikslag och hitta nya kunskaper inom geografi, kultur, miljö och konst på resmålen.

– Vi vill visa ungdomar i årskurs 6 i Skåne vilka möjligheter som finns att resa med kollektivtrafiken i Skåne. Via projektet får eleverna lära sig att planera sin resa och hur enkelt man reser kollektivt. Dessutom får de söka information om och upptäcka Skånes besöksmål och samtidigt ha kul längs vägen, säger Iris Rehnström, miljö- och hållbarhetsstrateg som ansvarar för projektet från Skånetrafikens sida.

Eleverna får inför planeringen ett enkelt introduktionsmaterial ”Hit & Dit” som berättar om kollektivtrafiken och hur man åker kollektivt. En vuxen följer med varje grupp på resan. Varje grupp ska också redovisa sina intryck från resan på valfritt sätt; kanske en affisch, en filmsnutt, en reseberättelse eller ett fotocollage. Eventuellt kommer en utställning av utvalda reseberättelser att ordnas efter sommaren.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)