Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Elbussystem från Volvo till Luxemburg

Luxemburg köper elhybrider från Volvo av samma typ som bland annat trafikerar linje 55 i Göteborg. Foto: Ulo Maasing.

Luxemburg köper elhybrider från Volvo av samma typ som bland annat trafikerar linje 55 i Göteborg. Foto: Ulo Maasing.

Volvo har fått en order på fem Volvo elhybrider och två laddstationer av Luxemburgs bussoperatör AVL (Autobus de la ville de Luxembourg). Laddstationerna ska levereras av ABB. Bussarna är av samma typ som idag bland annat går på linje 55 i Göteborg och 73 i Stockholm.

Luxemburg var en av de första städerna i Europa att införa bussar med hybridteknik, 2011 levererades de första Volvohybriderna hit, idag rullar 14 Volvo 7900 Hybrid i staden.

Nu tar staden nästa steg i elektrifiering av kollektivtrafiken och köper fem Volvo elhybrider och två laddstationer från ABB för leverans i slutet av 2016. En av laddstationerna kommer att placeras vid centralstationen i Luxemburg.

AVL köper elbusssystemet som en så kallad turn-key lösning. Det innebär att Volvo tar ansvar för service och underhåll av bussar och batterier till en fast månadskostnad.

– Beslutet att sätta de första elhybriderna i trafik i slutet av 2016 ligger helt i linje med vår pågående satsning att skapa en hållbar stad. Invånarna kommer få ta del av fördelarna genom en renare miljö, minskat buller och högre komfort ombord på bussarna. Detta ambitiösa pilotprojekt utgör startpunkten i vår strävan mot en kollektivtrafik med utsläppsfria bussar i Luxemburg i en nära framtid, säger Sam Tanson, första vice borgmästare och ansvarig för finans och mobiliet för Luxemburg stad.

Share Dela

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)