Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Föryngrat Swebus tar fighten i rymden

Swebus sätter från torsdagen in fjorton nya Mercedes-Benz Tourismo, i första hand på linjen Stockholm - Göteborg. Samtidigt sjunker medelåldern på företagets bussar till 1,5 år. Foto: Ulo Maasing.

Swebus sätter från torsdagen in fjorton nya Mercedes-Benz Tourismo, i första hand på linjen Stockholm – Göteborg. Samtidigt sjunker medelåldern på företagets bussar till 1,5 år. Foto: Ulo Maasing.

Expressbussföretaget Swebus blir i dagarna både yngre och rymligare. Dessutom tar man upp fighten i rymden. Cyberrymden. Från och med torsdagen sätter man in fjorton helt nya Mercedes-Benz Tourismo i sin trafik. Därmed sänker Swebus genomsnittsåldern på sina bussar från 3,8 till 1,5 år. 93 procent av alla bussar i Swebus vagnpark är yngre än två år, Samtidigt snabbar man upp surfmöjligheterna ombord.

Christel Grip, presschef på Swebus: Vi har goda möjligheter att även i framtiden erbjuda det snabbaste wifit. Foto: Ulo Maasing.

Christel Grip, presschef på Swebus: Vi har goda möjligheter att även i framtiden erbjuda det snabbaste wifit. Foto: Ulo Maasing.

– Flertalet av de nya Mercedesbussarna ska sättas i trafik på vår linje mellan Stockholm och Göteborg. Tåget kommer att förbättra sin internetuppkoppling i sommar, men det gör vi också, säger Christel Grip, presschef på Swebus.

Komforten i de nya bussarna är avsevärt högre än i de bussar de ersätter. Foto: Ulo Maasing.

Komforten i de nya bussarna är avsevärt högre än i de bussar de ersätter. Foto: Ulo Maasing.

– Vi har goda möjligheter att kunna erbjuda den snabbaste wifi-uppkopplingen eftersom det i våra bussar är färre resenärer som ska dela på samma bandbredd som på tåget.

Ökad komfort uppskattas helt klart av resenärerna, bekräftar Swebusföraren Magnus Thorén. Foto: Ulo Maasing.

Ökad komfort uppskattas helt klart av resenärerna, bekräftar Swebusföraren Magnus Thorén. Foto: Ulo Maasing.

Till snabbheten bidrar att bussarna är utrustade med en router som har kort från flera teleoperatörer och därmed kan utnyttja den samlade bandbredden från dessa. Det är två svenska och en norsk teleoperatör eftersom bussarna också ska kunna användas i Swebus´ trafik till Oslo.

Förutom ett nytt och snabbare internet ombord har de nya Mercedesbussarna USB-uttag vid varje plats för laddning av mobiltelefoner och läsplattor. Det finns även ett 230 V eluttag vid varje stolspar.

Komforten är betydligt högre än på de bussar som fasas ut när de nya bussarna sätts i trafik. Benutrymmet för de 55 platserna är mellan 79 och 83 centimeter. Det är upp till nio centimeter mer än i de bussar som ersätts.

– Våra undersökningar visar att resenärerna är nöjdare när de reser med våra nya bussar än med de äldre som vi nu fasar ut, säger Christel Grip.

– Främst är det ungdomar som har högre krav på komforten med en lite lyxigare interiör och bra surfmöjligheter ombord.

Swebusföraren Magnus Thorén bekräftar att passagerarna uppskattar den ökade komforten.

– I synnerhet tycker de om den mjuka gången. Ingen vill ju åka i en skakig buss, säger han.

Share Dela

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)