Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Gammal Scania blev som ny på tre år

Skrotfärdig veteran blev som ny. Samtliga bilder i anslutning till den här artikeln: Scania Eesti.

Skrotfärdig veteran blev som ny. Samtliga bilder i anslutning till den här artikeln: Scania Eesti.

Efter tre års arbete kunde Scania i Estland visa upp sin nyaste stolthet – en läckert röd Scania-Vabisbuss från 1969 i så nära originalskick som det går att komma. ”Det är en skönhet och vi är verkligen nöjda”, säger Raimo Oinus, marknadschef hos Scania Eesti om bussen som  är renoverad hos välkända Busland, ett företag som även har många svenska bussföretag som  kunder.

Veteranen är byggd på Scania-Vabis chassi BF76-59 och har en elvaliters motor på 190 hästkrafter. Karossen kommer från norska Brødrene Repstads Karosserifabrikk som under sin verksamhetstid från 1925 – 1990 tillverkade omkring 5 000 bussar. Längden är 11,94 meter och antalet sittplatser för passagerare är 41.

Bussen gick i trafik i Norge fram till 1994, de sista åren som skolbuss. 1994 donerades den till ett estniskt folkdanslag, Tarvanpää, som använde den för sina turnéer, både i Estland och till utlandet. 2006 var bussen så illa tilltygad och sliten att den ansågs bortom alla reparationsmöjligheter.

Men Scania i Estland  fick höra talas om bussen och beslutade att rädda den från skrotning.

– Vi tyckte att det var synd om den här biten historia skulle försvinna, säger Raimo Oinus.

– Bussens vägmätare stod på 310 560 kilometer, men vi vet fortfarande inte om vi ska lägga till en eller två miljoner kilometer till den siffran.

Inget hände dock med den gamla bussen förrän för tre år sedan då Buslands verkstad i staden Võru tog på sig uppdraget att gjuta nytt liv i åldringen. Busland ingår i Mootor Grupp som också driver en omfattande busstrafik i flera bolag, äger busstationen i Tallinn med mera.

Mootor Grupp överlämnade veteranbussen till Scania Eesti i samband med Scanias 125-årsfirande och bussen kommer nu att visas upp vid olika evenemang i Estland.
Klassiker-2Klassiker-3Klassiker-4

Taggat som: , , ,

1 kommentar »

  1. Underbart!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)